Dráhy chtějí spojit vlaky Railjet s lokomotivou od Škody

Railjet v Praze

Railjet v Praze Zdroj: E15 -Michael Tomes

České dráhy (ČD) se nevzdávají myšlenky na spojení nových lokomotiv Škoda a rychlovlaků Railjet od Siemensu. Dopravce nyní vážně uvažuje o využití opce na nákup osmi railjetů, k nim přitom počítá výhradně se škodovkami. Deníku E15 to řekl člen představenstva drah Miroslav Šebeňa.

To je rozdíl oproti první várce sedmi siemensovských vlaků, které už si dráhy objednaly. Tahat je budou lokomotivy Taurus, rovněž od německého výrobce. I pro ně se původně počítalo se škodovkami, ty však dosud nemají všechna potřebná povolení.

Celý plán má ale několik háčků: plzeňská Škoda Transportation a Siemens jsou na poli železničního průmyslu přímí konkurenti. Zatím jako jediné dvě firmy na světě disponují lokomotivou, která splňuje nové evropské normy TSI. Vlak a lokomotiva se přitom musejí pro společný provoz uzpůsobit, konkurenti by si mimo jiné museli částečně zpřístupnit software.

Důležitá proto bude role ČD, které se budou snažit přimět oba kohouty k dohodě. Na obě strany mohou apelovat z pozice dobrého zákazníka. Pro Škodu by navíc účast na projektu byla reklamou. „Jsme samozřejmě ochotni lokomotivu pro zákazníka uzpůsobit,“ uvedla mluvčí Škody Lubomíra Černá.