Dráhy nakoupí posunovací lokomotivy za čtvrt miliardy od CZ Loko

Posunovací lokomotiva EffiShunter 300

Posunovací lokomotiva EffiShunter 300 Zdroj: CZ Loko

Posunovací lokomotiva EffiShunter 300
Posunovací lokomotiva EffiShunter 300
Lokomotiva EffiShunter 300 z produkce CZ Loko
Posunovací lokomotiva 714
CZ Loko, lokomotiva
10
Fotogalerie

České dráhy dospěly po více než roce k uzavření soutěže na dodávku posunovacích lokomotiv. Dvanáct zcela nových strojů pro velké železniční uzly dodá českotřebovská strojírna CZ Loko; hodnota zakázky je 239 milionů korun.

Dvounápravové lokomotivy s obchodním názvem EffiShunter 300 (drážní řada 794) nahradí staré a nehospodárné stroje řady 714. Ty vznikly v polovině devadesátých let rekonstrukcí ještě o dvacet let starších lokomotiv. Dráhy jich mají dnes asi 25.

„Moderní posunovací lokomotivy jsou nejen ekologické a mnohem méně zatěžují okolí nádraží prachem a emisemi skleníkových plynů, ale jsou především úspornější v provozu,“ uvedl člen představenstva drah Miroslav Kupec. Dráhy nové lokomotivy nasadí na nejvytíženější stanice, jako jsou Bohumín, Olomouc, Hradec Králové, Brno, Plzeň a Praha.

„Úspěch v soutěži potvrzuje, že vývoj této lokomotivy určené především pro posunovací službu, měl smysl a my se tím trefili do díry na trhu. Ve své výkonové kategorii jde v Evropě o absolutní špičku,“ řekl generání ředitel CZ Loko Josef Gulyás.

Firma svou nejmenší lokomotivu představila ve světové premiéře na veletrhu InnoTrans Berlín před třemi lety. Lokomotiva je zatím schválená k provozu v České republice a na Slovensku, následovat budou další země. Lokomotiva váží 36 tun, maximální rychlost je 60 kilometrů v hodině. S výkonem 328 kW je zhruba na polovině výkonu řady 714.

Dráhy sáhly k obnově posunovacího vozového parku po téměř čtvrt století.