Dráhy nejspíš budou moci koupit Railjety, ÚOHS Škodovce nevyhověl

Railjet

Railjet

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) dnes zastavil správní řízení kvůli nákupu 16 vlakových souprav Railjet pro České dráhy. Rozhodnutí zatím není pravomocné, Škoda Transportation, která u ÚOHS pětimiliardový tendr napadla, se proti rozhodnutí může ještě odvolat. ČD tak zatím nemohou uzavřít s vítězem soutěže, firmou Siemens, smlouvu. ČTK to řekl zdroj z ÚOHS, o rozhodnutí úřadu informoval server Ekonom.cz.

Uzavření smlouvy brání také předběžné opatření, které ÚOHS před několika týdny vydal. Jeho platnost má posoudit rozkladová komise. Předseda ÚOHS Petr Rafaj dnes řekl, že v této věci ještě nerozhodla.

„Doplňovaly se některé informace,“ řekl pouze. Aktuální rozhodnutí svých podřízených komentovat nechtěl.

Minulý týden Rafaj odvolal z funkce místopředsedu a šéfa sekce veřejných zakázek Kamila Rudoleckého. Média v této souvislosti spekulovala, že za jeho odvoláním je právě vydání předběžného opatření v případě tendru na rychlíky pro ČD.

Rafaj to odmítl. Rudoleckého nahradila Eva Kubišová, která dříve řídila odbor druhostupňového rozhodování ÚOHS. Dnešní rozhodnutí je jedním z prvních, které na pozici šéfky sekce veřejných zakázek podepsala.

ÚOHS ve správním řízení mimo jiné posuzoval, zda je Škoda Transportation v řízení takzvanou „oprávněnou osobou“. Chtěl, aby firma doložila, že je schopna předložit konkurenční nabídku. Škoda to kritizovala. „Antimonopolní úřad není ani nemůže být v pozici, kdy sám požaduje předložení konkurenční nabídky nebo hodnotí naše kvalifikační předpoklady či dokonce supluje průběh výběrového řízení,“ uvedla již dříve mluvčí firmy Lubomíra Černá. Škoda Transportation tendr ČD napadla i u Evropské komise.