Dráhy pošlou pendolino do Budějovic

Pendolino

Pendolino Zdroj: Profimedia.cz

Rychlovlak pendolino se po deseti letech vrátí na trať Praha – České Budějovice. České dráhy jej pošlou na jih Čech v rámci oslav 110 let od zahájení provozu na první tuzemské elektrifikované železnici Tábor – Bechyně.

Pendolino pojede mimo jízdní řád jako zvláštní vlak v sobotu 22. června. Z Prahy vyrazí kolem 10:00, v Budějovicích by mělo být ve 12:30. Zastaví i v Táboře a Veselí nad Lužnicí, v husitském městě se v rámci oslav „Bechyňky“ zdrží na zpáteční cestě až do večera.

Dráhy přitom zatím odmítají, že by šlo o předzvěst přesunu pendolin na čtvrtý koridor. „V krátkodobém horizontu nelze za tím hledat záměr ČD nasadit pendolino na tuto trať i s ohledem na stavbu koridoru a časté výluky,“ uvedla mluvčí Radka Pistoriusová. Pendolino má být podle ní pouze šoučástí přehlídky kolejových vozidel v Táboře, kde bude mimo jiné k vidění i původní vůz z dílny Františka Křižíka.

Pendolina projela po budějovické trati pouze jedinkrát, před deseti lety při svém příjezdu do republiky od italského výrobce Alstom. Tehdy ovšem byla vlečena lokomotivou, neboť neměla potřebné testy. Letos v červnu se pendolino vrátí poprvé na vlastní pohon. Sedm pendolin Českých drah zajišťuje pravidelnou dopravu pouze na trati Ostrava – Praha, jednou týdně zajede vlak i do Františkových Lázní.