Dráhy vyšlou pendolino i do Františkových Lázní

Komfort a rychlost. To jsou
synonyma pro rychlovlak
typu pendolino, i když
v Česku nemůže plně
uplatnit svůj výkon. Za pět
let provozu převezlo sedm
souprav přes čtyři miliony
cestujících. Největší úspěch
slaví na trati Praha–Ostrava

Komfort a rychlost. To jsou synonyma pro rychlovlak typu pendolino, i když v Česku nemůže plně uplatnit svůj výkon. Za pět let provozu převezlo sedm souprav přes čtyři miliony cestujících. Největší úspěch slaví na trati Praha–Ostrava Zdroj: mediafax

České dráhy od prosince nasadí své rychlovlaky pendolino také na trať z Prahy do Františkových Lázní. Vyplývá to z návrhu nového jízdního řádu, o kterém informoval server iDnes.cz. Každou sobotu by se tak mohli cestující dostat do západočeských lázní podstatně rychleji než dosud.

Pendolino nebude mezi Prahou a Plzní zastavovat, cestu do Chebu tak zvládne za dvě hodiny a 33 minut, téměř o hodinu rychleji než rychlíky. Vlak zastaví ještě v Mariánských Lázních a Lázních Kynžvart.

Na západ Čech bude zajíždět první ranní spoj z Ostravy. V 9:00 odjede z Prahy, ve Františkových Lázních bude v 11:41 a zpět se vydá ve 12:19. V Praze bude v 15:03.

Dráhy vypraví spoje na vlastní riziko, stát nebude jejich provoz dotovat. „Jde o využití volné jednotky, která by byla jinak odstavena v depu,“ uvedl mluvčí drah Petr Štáhlavský. Zavedení sobotního vlaku ale zřejmě zásadně ovlivní vytíženost rychlíku Cheb - Praha, který vyjíždí čtyři minuty po pendolinu.

Dráhy zatím nerozhodly, jaký ceník na trase nasadí, ani zda bude nutná povinná dvousetkorunová místenka jako v jiných spojích pendolina. Pendolino od prosince rozšíří své víkendové jízdy i jiným směrem. V návrhu jízdních řádů jsou i dva páry spojů mezi Prahou a Žilinou. Jeden z nich by jezdil v sobotu ráno do Žiliny, druhý v neděli večer do Žiliny a v pondělí ráno zpět do Prahy.