Drážní úřad nesmí o RegioJetu rozhodnout, žádost ČD je nepřípustná

RegioJet

RegioJet Zdroj: ctk/ap

Drážní úřad zastavil řízení, ve kterém měl rozhodovat o právu společnosti RegioJet na plánovaný provoz linky Praha–Brno–Bratislava. „Důvodem je skutečnost, že žádost Českých drah byla po vyhodnocení podkladů shledána jako právně nepřípustná,“ potvrdil deníku E15 mluvčí úřadu Martin Novák.

Podle něj zákon umožňuje tuzemským dopravcům jezdit po kolejích bez omezení. Ještě před několika dny se přitom úřad k agendě hlásil a začal zkoumat podmínky na trhu.

Šéf úřadu Jiřího Koláře řekl, že úřad rozhodne v srpnu. Jenže zasáhlo ministerstvo dopravy. Podle jeho názoru Drážní úřad nemá kompetenci takové řízení vést, neexistuje pro to žádný právní rámec. Podobné řízení by mohl vést až nový regulátor železnice, jehož vznik předpokládá novela zákona o drahách.

Jde o první řízení svého druhu na tuzemské železnici; popud k němu daly České dráhy. Úřad měl posoudit takzvanou hospodářskou vyváženost a zvážit, zda vstup dalšího dopravce na trasu neohrozí služby vnitrostátní dopravy a peníze, které vynakládá stát na dotace.

Přesto spor mezi RegioJetem a Českými drahami nekončí. U jednoho páru brněnských expresů žádají obě firmy pro příští jízdní řád v podstatě totožné časy. Oříšek musí nyní rozlousknout Správa železniční dopravní cesty, která grafikon sestavuje.