EADS změní vlastnickou strukturu, omezí vliv států

Louis Gallois

Louis Gallois Zdroj: ctk

Hlavní akcionáři největší evropské skupiny letecké techniky EADS se dnes dohodli na historické změně její vlastnické struktury, která ve společnosti omezí vliv vlád a postupně převede většinu jejích akcií na veřejný trh. Dnešní dohoda přišla po říjnovém fiasku plánu spojit EADS s britskou zbrojovkou BAE Systems a využívá řadu prvků, které se měly uplatnit po tomto spojení.

Dohoda ruší složitý francouzsko-německo-španělský pakt o sdílení kontroly nad EADS, kdy vlády spolu se spřízněnými průmyslovými společnostmi ovládaly většinu akcií skupiny. Nyní se podíl států sníží na maximálně 30 procent a až 70 procent akcií přejde postupně do soukromých rukou a na veřejný trh.

Německo se v rámci nové struktury poprvé stane přímým akcionářem skupiny a stejně jako Francie bude mít 12 procent akcií. Španělsko bude v EADS vlastnit čtyři procenta. EADS, která je vlastníkem evropského výrobce letadel Airbus a vyrábí rakety Ariane a bojové letouny Eurofighter, vznikla původně spojením francouzských, německých a španělských podílů v různých výrobcích letecké a kosmické techniky.

Dohoda znamená největší změnu od založení skupiny před více než 12 lety, prohlásil generální ředitel EADS Thomas Enders. „Záměrem dohody je normalizovat a zjednodušit vlastnickou správu EADS a zároveň zajistit takovou akcionářskou strukturu, která umožní Francii, Německu a Španělsku chránit své legitimní strategické zájmy,“ uvedla společnost podle agentury Reuters.

Změnu struktury uspíšil krach fúze EADS a BAE Systems

Změna struktury přichází krátce po zrušení plánu fúze EADS a BAE Systems, která měla vytvořit největší zbrojní a leteckou společnost světa. Jednání tehdy zkrachovala právě na problémech akcionářské struktury. Britové odmítali, aby v nové skupině měly výraznější podíl státy, jak to požadovala Paříž a po ní i Berlín. Vlády se už ale v rámci tehdejších jednání téměř dohodly na podobné struktuře vlastnictví, jakou bude mít EADS nyní.

Dosud si vlády zajišťovaly kontrolu nad EADS pomocí akcionářského paktu se soukromými koncerny. Francouzský stát držel společně se společností Lagardere v EADS 25 procenta a měl právo veta nad důležitými rozhodnutími. Německo mělo v EADS podíl 22,5 procenta přes automobilku Daimler a španělský stát v ní ovládal 5,5 procenta.

Paříž se nyní práva veta vzdá. Vymínila si ale, že šéf EADS Enders bude francouzskou vládu o vývoji ve společnosti pravidelně informovat. Speciální ochranu budou mít státní podíly ve zbrojních aktivitách EADS.

Dohoda předpokládá, že EADS odkoupí od akcionářů až 15 procent akcií ve dvou fázích, z nichž první bude vyhrazena pro firmu Lagardere. Daimler uvedl, že část svých akcií EADS prodá německé státní rozvojové bance KfW.

Plán, o němž jednali zástupci vlád v Paříži posledních dvou týdnech, musí schválit valná hromada EADS. Ta by se podle zdrojů z francouzské vlády měla konat v polovině ledna.