EasyJet ruší 1700 letů. Bojí se problémů s řízením letového provozu nad Evropou

Letadla společnosti EasyJet.

Letadla společnosti EasyJet. Zdroj: Reuters

Letadla společnosti EasyJet.
Letadla společnosti EasyJet.
Letadla společnosti EasyJet.
4
Fotogalerie

Britské nízkonákladové aerolinky easyJet v létě zruší 1700 letů, což ovlivní desetitisíce cestujících, kteří možná budou muset přehodnotit své plány na dovolenou, píše The Guardian. Podle agentury Reuters jde dokonce o 180 tisíc lidí. Důvodem jsou obavy z problémů v řízení letové dopravy v Evropě, které společnost letos v létě očekává. Varovala před tím i Evropská organizace pro bezpečnost leteckého provozu Eurocontrol.

Letecká společnost uvedla, že 95 procent cestujících už kontaktovala a přesměrovala je na alternativní lety. Ostatním cestujícím nabídne společnost vrácení peněz nebo změnu rezervace. Zbývá zhruba devět tisíc cestujících.

„V současné době vypravíme přibližně 1800 letů a přepravíme zhruba 250 tisíc zákazníků denně. Navíc s větším počtem členů posádky a pilotů než kdykoli předtím. Jako všechny letecké společnosti také kontrolujeme naše lety průběžně,“ uvedl mluvčí společnosti easyJet a omluvil se zákazníkům za komplikace. 

„Jak uvedl Eurocontrol, celé odvětví letos v létě čelí náročným podmínkám s omezeným vzdušným prostorem kvůli válce na Ukrajině, což má za následek bezprecedentní zpoždění letů, stejně jako další potenciální stávky zaměstnanců,“ dodal. 

Po několika výpadcích na letišti v Sussexu v posledních několika dnech vyvolává zrušení letů další obavy, zda je evropský vzdušný prostor dostatečně odolný vůči omezením a zároveň se zvládne vypořádat s poptávkou po letech, uvádí The Guardian. Navíc hrozí další stávky z důvodu nedostatku zaměstnanců v letovém dispečinku. 

Nejde primárně o problémy se zaměstnanci jako minulý rok, kdy kvůli tomu byly zrušeny tisíce letů, uvedla společnost. Skutečně se jedná o případný problém s řízením letového provozu, který by mohl v létě nastat.

Rušení letů se týká zejména londýnského letiště Gatwick. Důvodem plošného odvolávání letů je snaha vyhnout se jejich rušení na posledních chvíli, které je mnohem nákladnější a způsobuje více problémů cestujícím. Společnost easyJet je podle počtu cestujících největším leteckým dopravcem v Británii.

Vzdušný prostor zejména pro britské aerolinky je nepředvídatelný především kvůli častým stávkám letového provozu ve Francii, což způsobuje, že dopravce musí své lety odklánět na delší trasy.