Letenky a změna příjmení po svatbě: Jaká platí pravidla?

Letiště Václava Havla

Letiště Václava Havla Zdroj: Tomeš Michael / E15

ilustrační
ilustrační
3
Fotogalerie

Máte letenky rezervované na jiné příjmení? Udělali jste chybu při rezervaci a na letence se nedopatřením objevilo špatně zapsané jméno či překlep? Jak postupovat?

Jméno a příjmení na letence se musí shodovat se jménem cestujícího v cestovním dokladu, na který bude cestovat. Ačkoliv se zdá být tato informace zcela banální až zbytečná. Jedním z častých dotazů na infolinkách aerolinií je změna jména na letence či překlep ve jméně. Ostatně i samotný vyhledávač Google má tento dotaz mezi častými a objeví se v našeptávači.

Letenka a změna příjmení po svatbě

Po svatbě má váš stávající cestovní pas ještě tříměsíční platnost. Pokud se do této doby stihnete vrátit ze své svatební cesty, v klidu cestujte se svým původním pasem. I letenky, víza a ostatní dokumenty tudíž předtím rezervujte na (dívčí) jméno manželky před svatbou.

Pokud plánujete cestovat později po termínu sňatku, kupte letenku na příjmení, které budete mít v době cesty v platném cestovním dokladu.

Pokud se však věci rozběhnou rychleji, než bylo původně plánováno, a vy máte vaši letenku již koupenou a současně i nové doklady, zažádejte o změnu jména. K žádosti ale připojte oddací list. Většina aerolinií by vám měla vyjít bezplatně vstříc.

Pro jistotu však uvádíme v tabulce níže přehled poplatků a podmínek spojených se změnou jména, které mají jednotlivé letecké společnosti uvedeny na svých stránkách.

Překlepy ve jméně na letence

Ve většině případů si s překlepem nemusíte nijak zvlášť lámat hlavu. Pokud překlep v podobě jednoho či dvou písmen nijak významně neovlivňuje znění vašeho skutečného jména, letecké společnosti bývají k tomuto „problému“ shovívavé.   

Prohození jména a příjmení

Častým neduhem je také prohození jména a příjmení při uvádění detailu cestujícího. Ani v tomto případě nemusíte obvykle nic řešit. Zpravidla tento problém nikdo řešit nebude. Některé letecké společnosti však můžou trvat na změně, většinou proběhne až při odbavení na letišti za poplatek kolem 1 000 až 1 500 korun.

Přehled poplatků vztahující se ke změně jména

SpolečnostMožnost změny jména/poplatekdalší info
Air FranceZměna je možná online přes sekci Moje rezervacewww.airfrance.fr
České aerolinieKompletní změna jména není možná. Letenku je možné zrušit podle podmínek cenového balíčku a vystavit letenku novou. V případě překlepu je nutné se obrátit na kontaktní centrum. www.csa.cz
EasyJetZměna je možná za poplatek 49 EUR/online, 55 EUR/zákaznický servis.www.easyjet.com
EmiratesZměna je reálná za poplatek. Výše poplatku závisí na vaší trase, cestovní třídě a tarifních podmínkách. Pohybuje se v rozmezí 75–200 USD za ekonomickou třídu, 300–400 USD za business třídu a 250–400 USD za první třídu. Pokud jste držitelem tarifu Flex Plus, můžete změny provádět v jakékoli cestovní třídě zdarma.www.emirates.com
Eurowings DiscoverZměna je možná za poplatek 70 EUR.www.eurowings.com
KLMZdarma, změna jména i oprava je možná až 30 hodin před odletem.www.klm.co.kr/en
LufthansaPřed samotným vydáním letenky je změna jména zdarma. Po vystavení letenky je změna zpoplatněna. Poplatek je 100 EUR.www.lufthansa.com
Qatar AirwaysPoplatek dosahuje výše 150 USD. Změna je možná do 24 hodin od data rezervace.www.qatarairways.com
RyanairPomocí sekce Moje rezervace je možné do 48 hodin před plánovaným odletem zdarma opravit pravopisné chyby do 3 znaků na jméno. Za změnu celého jména zaplatíte 115 EUR online/160 EUR přes infolinku. Změna jména z důvodu sňatku je zdarma.www.ryanair.com
SmartwingsKompletní změna jména není možná. Letenku je možné zrušit podle podmínek cenového balíčku a vystavit letenku novou. V případě překlepu je nutné se obrátit na kontaktní centrum.www.smartwings.com