Elektrický kamion Tesla Semi jde do výroby, mezi prvními je dostane nápojářský gigant Pepsi

Tesla Semi

Tesla Semi Zdroj: Carscoops

Tesla Semi
Tesla Semi
Tesla Semi
Tesla Semi
Tesla Semi
25
Fotogalerie

Po několika letech odkladů a dohadů míří projekt elektrických tahačů Tesla Semi do výroby. Majitel automobilky Elon Musk na twitteru oznámil, že v prosinci by vozidla měla začít používat firma Pepsi. 

Musk elektrický kamion představil už v roce 2017 a hned vzápětí dostala automobilka Tesla velkou zakázku právě od americké nápojářské společnosti, která si tehdy objednala sto kusů Tesla Semi.  

Ačkoliv Musk sliboval, že elektrický tahač půjde do výroby v roce 2019, musel nakonec toto datum posunout. Především kvůli nedostatku dílů, způsobených pandemickou krizí.

Očekává se, že nákladní vůz bude stát 180 tisíc dolarů, ačkoli by se na něj v rámci amerického dotačního programu schváleného Senátem měla vztahovat daňová úleva až 40 tisíc dolarů. Dojezd kamionu Tesla Semi by měl být něco přes 800 kilometrů.

Čínská konkurence

Hlavním konkurentem pro elektrický tahač Tesla Semi, má být již loni představený kamion Homtruck od čínské společnosti Geely. Na trh by se měl dostat v roce 2024 a zaměřuje se na mezinárodní trhy, řekl v rozhovoru se CNBC šéf divize Mike Fan.

„Tento produkt je navržen a vyvinut s ohledem na globální trh,“ konstatoval Fan. Společnost se podle něj s novým vozem zaměří na Evropu, Jižní Koreu, Japonsko a Severní Ameriku.

Prohlédněte si vizualizace elektrických tahačů Tesla Semi a Geely Homtruck

Geely bude vůz dodávat s různými pohony, například jako hybridní auto s metanolovými palivovými články, popřípadě s ryze elektrickým pohonem. Baterie poháněné metanolem jsou technologií, do které společnost Geely investuje už několik let a některé její modely v současné době tuto možnost pohonu mají. Společnost Farizon uvedla, že baterie vozu Homtruck půjde také vyměňovat.

Interiér zahrnuje sprchu a toaletu, jedno lůžko, ledničku, kuchyňský kout a malou pračku.

Tesla Semi

Video placeholde
• Tesla