Ford kupuje koloběžkový start-up Spin, služba možná zamíří i do Prahy

Ford logo

Ford logo Zdroj: Reuters

koloběžka Spin
2
Fotogalerie

Americká automobilka Ford oznámila, že koupí koloběžkový start-up Spin ze San Francisca. Hodnota akvizice by měla být kolem 100 milionů dolarů. Ford je jedním z prvních, který se rozhodl vstoupit do tohoto sektoru. Podle agentury Reuters by se celková investice automobilky měla vyšplhat na 200 milionů dolarů.

Spin dobře vyplní mezeru jejich portfolia a společnost může poskytovat dostupnou dopravu ve městech a univerzitních kampusech, řekla Marcy Klevornová, prezidentka oddělení pro mobilitu automobilky. „Naší strategii je dát zákazníkovi možnost volby, nezáleží, jestli jde o koupi či pronájem auta, nebo bude platit za to, co použije,“ uvedla Klevornová. „Snažíme se přizpůsobit tomu, kam směřuje trh – a elektrické koloběžky jsou toho součástí.“

Spin začal fungovat jen před několika měsíci. Jeho původním plánem z letošního března bylo spustit službu na 60 trzích, zatím ovšem funguje jen v 13 amerických městech a univerzitních kampusech. Ford plánuje službu rozšířit v horizontu 18 měsíců na dalších 100 trhů. Zástupce Spinu Cam Mullen pro web Czechcrunch řekl, že společnost plánuje proniknout i na evropský trh a jedním z ideálních kandidátů je Praha.

Společnost Spin uvedla, že bude nadále pokračovat jako samostatný byznys v rámci Ford Smart Mobility s cílem výrazné expanze. Největšími současnými konkurenty Spinu jsou dvě kalifornské společnosti Lime a Bird. Obě ze Spojených státu pronikly i na evropské trhy. Start-up Lime začal v září nabízet své služby elektrických koloběžek i v Praze.

Pro automobilku Ford nebude akvizice Spinu první investicí mimo tradiční automobilový byznys. Má založenou divizi přepravních služeb budoucnosti, kterou tvoří autonomní vozidla, sdílená kola nebo kyvadlová doprava Chariot.