General Motors chystá vlastní samořiditelné auto. Bude to Cadillac

Výrobní linka v jedné z továren General Motors

Výrobní linka v jedné z továren General Motors Zdroj: General Motors

Americká automobilka General Motors chce do dvou let nabídnout automatizovaný systém pro řízení vozidel. Auta budou schopná mezi sebou vzájemně komunikovat a tím se vyhnout například hrozícím nehodám.„Jsem přesvědčená, že zákazníci technologie pro komunikaci mezi vozidly a automatizované řízení přijmou z jednoho prostého důvodu: jsou řešením pro každodenní problémy,“ uvedla v neděli na konferenci v Detroitu Marry Barra, generální ředitelka General Motors.

Automatizovaný systém, jenž řidiči mimo jiné umožní jezdit na dálnici s vyznačenými pruhy bez dotyku s volantem, by měla firma nabídnout v připravovaném modelu značky Cadillac. Ten by měl od roku 2016 konkurovat například Mercedesu třídy S. Zástupci automobilky zatím nesdělili, kolik bude systém zájemce stát, deník Wall Street Journal ale připomíná, že nynější příplatkový asistent pro řidiče stojí 3000 dolarů (zhruba 64 tisíc korun).

Výbava vyvíjená General Motors řidiči ale nesebere kontrolu nad vozidlem úplně, stále bude zodpovědný především on a auta budou navržena tak, aby jeho pozornost udržovala. Firma tedy volí trochu jiní přístup, než internetový gigant Google, jenž vyvíjí plně autonomní vozidlo. Podobné zcela autonomní systémy se ale podle Marry Barra dostanou do provozu až v následující dekádě.

Systémy, které by mohly snížit nehodovost, vyvíjejí takřka všechny automobilky, představily je už koncerny jako Toyota, Daimler či Volkswagen.

Agentura Reuters připomíná, že chytřejší vozidla i infrastrukturu vnímají jako prioritu USA, Japonsko i Evropa. Jen Američané kvůli zácpám projezdí o 5,5 miliardy hodin a 11 miliard litrů pohonných hmot navíc. V tom by také mohla pomoci „chytřejší“ vozidla, která nebudou schopná komunikovat jen mezi sebou, ale i s okolní infrastrukturou. Podobný projekt už GM spolu s automobilkou Ford a Michiganskou univerzitou chystají v okolí Detroitu.