Germanwings kvůli stávce zruší většinu letů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Germanwings

Piloti německých nízkonákladových aerolinek Germanwings v pátek na šest hodin přeruší práci. Jednání s mateřskou leteckou společností Lufthansa o důchodovém programu skončilo bez výsledku. Oznámil to odborový svaz Vereinigung Cockpit (VC). Stávkou v příštích dnech přitom hrozí i zaměstnanci železniční společnosti Deutsche Bahn.

Odbory chtějí Lufthansu přinutit k tomu, aby zachovala program předčasných odchodů do důchodu, kterému se těší i ostatní piloti z celé skupiny. Pilotům umožňuje odejít do penze v 55 letech. Zároveň jim ponechává část mzdy, a to až do dosažení věku, kdy začnou dostávat starobní důchod od státu.

Lufthansa nyní chce tento program omezit, což zdůvodňuje tím, že si na vysoce konkurenčním trhu nemůže dovolit předčasné důchody vyplácet. Odbory se snaží důchodový program zachovat při současných podmínkách.

Piloti vstoupí do stávky v pátek v 6:00 SELČ a protestní akce potrvá do 12:00 SELČ. Během stávky bude zrušena většina letů Germanwings z německých letišť. Aerolinky zveřejnily náhradní letový řád, podle něhož se neuskuteční 116 ze 164 plánovaných letů, odpadne tedy zhruba 70 procent všech spojů v daném časovém období. Stávka se tak dotkne asi 15 tisíc cestujících.

Protest se ale podle zveřejněného letového řádu nedotkne letů Germanwings mezi Německem a Českem. Spoje v 7:10 SELČ z Düsseldorfu do Prahy, v 9:00 SELČ opačným směrem a v 10:50 SELČ z Hamburku do Prahy by měly letět podle plánu. Stávka také nepostihne lety do dovolenkových oblastí. Na ty Germanwings nasadí piloty, kteří jsou členy vedení firmy, případně si pronajmou letadla od jiných dopravců.

U jednacího stolu

Ve čtvrtek krátce před polednem zasedly Lufthansa a odbory k jednacímu stolu ve snaze stávku na poslední chvíli odvrátit. Zhruba po dvou hodinách oznámili zástupci Lufthansy neúspěch. „Jsme velmi zklamaní, že nedokážeme tuto stávku odvrátit. Vznikl dojem, že pro VC už byla stávka hotovou věcí,“ řekla agentuře DPA Bettina Volkensová z představenstva Lufthansy. „Rozhovory byly bezvýsledné. Nadále tedy platí protestní akce, kterou jsme na pátek vyhlásili,“ potvrdil krach jednání mluvčí VC Jörg Handwerg. Podle něj není vyloučeno, že odbory v následujících dnech vyhlásí další podobné protesty. VC zastupuje zhruba 5400 pilotů létajících pro aerolinky Lufthansa, Germanwings a Lufthansa Cargo.

Kolaps nehrozí, ujišťují odboráři

Piloti a další zaměstnanci Lufthansy a jejích dceřiných společností v posledních letech stávkují nezvykle často. Bojují tak proti restrukturalizačnímu plánu skupiny, který zahrnuje i snižování platů a propouštění.

Stávky přitom v Německu neohrožují jen cestující v letecké dopravě. Už ve středu uspořádal ve Fuldě protestní shromáždění svaz německých strojvedoucích GDL. Stejně jako v případě Gemanwing jsou tématem platy a GLD hrozí, že pokud mu nebude vyhověno, vstoupí do stávky.

Cockpit nicméně ujišťuje, že je s GDL v kontaktu a případné stávky by tak neměly propuknout najednou. To by totiž zřejmě vyústilo v kolaps na domácích linkách.