Germanwings se pokusí spojit výhody klasických i nízkonákladových aerolinek

Spolu s novými tarify pro cestující dostanou Germanwings i nový kabát

Spolu s novými tarify pro cestující dostanou Germanwings i nový kabát Zdroj: Germanwings

Lufthansa se u své dceřiné firmy Germanwings pokusí propojit létání pro zákazníky zaměřené na cenu a pro ty, kteří žádají Business třídu. Od července 2013 se 90 letadel aerolinek rozdělí do tří tříd a objeví se možnost různých příplatků.

Lufthansa radikálně mění své evropské podnikání. Pod křídly Germanwings skončí všechny lety uvnitř EU, které nesměřují do Frankfurtu nad Mohanem či Mnichova. Nízkonákladová dcera pak nabídce tři různé tarify: Best, Smart a Basic. Nová nabídka cílí především na obchodní cestující.

Kdo si zakoupí letenku Best, dostane místo v prvních třech řadách. Aby měli cestující více prostoru, zůstane prostřední místo na každé trojsedačce neobsazené, podobně jako v nynější Business třídě Lufthansy. V ceně letecky je občerstvení, přednostní odbavení a možnost využít letištní lóže. Cestující si smí nechat odbavit dvě zavazadla, každé z nich může vážit až 23 kilogramů.

Na opačné straně nabídky se nachází tarif Basic, ceny začínají na 33 eurech za jednosměrnou letenku. Občerstvení na palubě si musí cestující zaplatit a smí si s sebou vzít jen příruční zavazadlo. Pasažéři s letenkou „Smart“ mají k dispozici sedm řad, bezplatné občerstvení a jedno odbavené zavazadlo vážící nejvýše 23 kilogramů.

Lufthansa je první síťovou aerolinkou, které nabídne podobný smíšený koncept. „Díky tomu dokážeme létat se ziskem i mimo naše přestupní body,“ uvedl šéf Lufthansy Christoph Franz. Mzdové náklady u Germanwings jsou výrazně nižší než u mateřského dopravce.

Je ale otázkou, zda tento stav vydrží i v budoucnu. Jedním z důvodů převodu části flotily Lufthansy pod křídla Germanwings, byla neústupnost odborového svazu Ufo, který si vymohl vyšší mzdy pro palubní průvodčí.

Germanswings sice od Lufthansy nepřevezmou její „drahé“ zaměstnance, jejich pracovní místa ale díky Ufo zůstanou zachována. Germanwing se do léta pokusí sehnat nový personál, v případě neúspěchu si budou palubní průvodčí od Lufthansy půjčovat.