Google zavede wi-fi zdarma na indických železničních stanicích

železniční stanice Bhopal Habibganj v Indii

železniční stanice Bhopal Habibganj v Indii Zdroj: SK Desai, CC BY SA 3.0, wiki

Internetový gigant Google uzavřel partnerství s Indickými drahami v projektu zavedení volného vysokorychlostního wi-fi připojení na tamních železničních stanicích. Pokryty by mělo být celkem čtyři stovky stanic. Google tak chce zhruba dvaceti milionům Indů, kteří denně cestují vlakem do a ze zaměstnání, zpříjemnit a zkvalitnit jejich cestu, ale také mezi nimi najít nové uživatele svých služeb. Akci, která je momentálně v testovací fázi provozu s pár hot-spoty, nazvali Project Nilgiri.

Nilgiri bude mít podle tamního železničního zpravodajského serveru IRCTC ještě druhou fázi. Po zasíťování zastávek prý přijdou na řadu samotné vlaky. Na zastávkách Google nasadí vlastní technologii Google Fibre, která podporuje rychlosti až 1000 Mbps, Wi-Fi samozřejmě připojení zpomalí a rychlostní omezení budou mít také jednotlivé připojené přístroje, přesto by měly dosahovat obstojných 7 Mbps na download a 5 Mbps na uload.

Volný přístup k síti bude pomocí jednorázové SMS se zaslaným heslem, po 34 minutách surfování se pak připojení ještě více zpomalí.

Google se již delší dobu netají tím, že chce pokrýt celou planetu internetem, aktuálně je přitom zhruba 60 procent světové populace bez připojení a firmy jako Google, Facebook či Samsung nyní závodí o to, kdo je jako první připojí a „zamkne“ jako své zákazníky.

Google momentálně poskytuje Wi-Fi připojení zdarma pro celou Srí Lanku prostřednictvím stratosférických balónů v projektu Loon.