Hongkongská burza oslabuje. Důvodem je přírůstek nových případů covidu v Číně

Obchodování s akciemi

Obchodování s akciemi Zdroj: Pexels

Na burzách se už omikronu nebojí.
Obchodování s akciemi
Obchodování s akciemi
Asijské akcie prudce klesají
5
Fotogalerie

Akcie na burze v Hongkongu v úterý odepsaly téměř šest procent, zatímco hlavní index čínských akcií oslabil o více než čtyři procenta. Silným propadem trhy reagují na sílící výskyt nových případů nákazy koronavirem, kterých Čína registruje nejvíce za dva roky, tedy od začátku pandemie. Vliv má ale podle analytiků i nejistota kolem ukrajinské krize.

Index Hang Seng, který je hlavním cenovým indikátorem na burze v Hongkongu, odepsal 5,72 procenta a uzavřel na 18.415,08 bodu. Je tak nejníže za posledních šest let. Index CSI 300, který sleduje vývoj cen akcií na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, pak odepsal 4,57 procenta na 3983,81 bodu.

V Hongkongu hlavní index odepisoval i více než šest procent, přestože už v pondělí se ocitl nejníže od března 2016. Prudkými výkyvy prošly zejména akcie technologických firem, jejichž index hned ráno odepsal více než sedm procent. Později ztráty smazal a krátce byl i v zisku, než se vrátil k silnému propadu a znovu odepsal přes sedm procent.

Nejvíce oslabily akcie firem s duální kotací, které se obchodují na burzách v Hongkongu a v New Yorku. Investoři stále vyhodnocují, jak je pravděpodobné, že tyto akcie budou z obchodování v New Yorku vyřazeny. Akcie Alibaby tak přes den ztrácely více než 11 procent, akcie JD.com asi deset procent, zatímco ztráty akcií NetEase dosáhly až osmi procent.

Video placeholde
Sankce pro Rusko: Stahování světových značek i zabavování majetku oligarchům • Videohub

Úřady v Číně dnes oznámily, že počet nových případů nákazy koronavirem se za poslední den více než zdvojnásobil a dosáhl 3507. To je vzhledem k počtu obyvatel a ve srovnání s jinými zeměmi sice málo, Čína ale takto vysoká čísla nehlásila od začátku pandemie před dvěma lety.

"Jsou to teď opravdu docela těžké podmínky. Myslím tím, že trhy už klesly neuvěřitelně hluboko," řekl v rozhovoru v televizi CNBC hlavní analytik Steve Brice ze společnosti Standard Chartered Wealth Management.

Na jiných trzích v Asii byla situace příznivější. Hlavní index japonských akcií Nikkei 225 počáteční ztráty smazal a den uzavřel růstem o 0,15 procenta na 25.346,48 bodu.