Hotovo: vláda dotáhla vznik Českého aeroholdingu

ČSA

ČSA Zdroj: Jan Groh, wikimedia.org

Proces vzniku holdingové struktury v českém letectví je dokončen. Do skupiny státních firem z leteckého byznysu pod názvem Český aeroholding zbývá začlenit už jen České aerolinie, což se stane do konce července. O vložení akcií ČSA do aeroholdingu dnes rozhodla vláda.

Stát tak navýší základní kapitál holdingu o 150 milionů na 27 miliard korun. Pro srovnání, holding nedávno pohltil i Letiště Praha, čímž si zvýšil jmění o šest miliard korun.

Klíčové pro přežití národního dopravce bude nalezení strategického partnetra. Premiér Petr Nečas přitom v otázce budoucnosti ČSA optimismem nehýří. „Čím rychleji se partner najde, tím lépe. Ale nedělejme si iluze, že by v současné době byla nějaká dychtivá touha po akvizici v letecké dopravě, a že by tu v řadě stál zástup zájemců o ČSA,“ řekl Nečas na dotaz E15.

Stát vymyslel aeroholding jako záchraný kruh pro vysoce ztrátové ČSA. V minulých měsících z aerolinií vyvedl čtyři dceřiné firmy, aeroholding za ně následně ČSA zaplatil 2,3 miliardy korun.

Případný zánik ČSA by ale měl podle Nečase stále výrazný negativní vliv na ruzyňské letiště, kde dopravce přes výraznou redukci pořád zajišťuje velkou část výkonů. Premiér připomněl příklad letiště v Budapešti, které muselo po krachu Malévu zavřít jeden terminál.