Iberia zrušila třetinu letů kvůli další stávce pilotů

Španělská letecká společnost Iberia zažívá podobné turbulence jako České aerolinie na sklonku loňského roku. Stávka pilotů si dnes vynutila zrušení asi třetiny pravidelných letů. Piloti se bojí propouštění v souvislosti s plánem vedení vytvořit dceřinou společnost Iberia Express, která má fungovat jako nízkonákladové aerolinky.

Kvůli tomu stávkovali už v prosinci a jejich protest bude pokračovat i ve středu. Na ruzyňském letišti se žádné komplikace nečekají. Dopoledne odletěly dva spoje Iberie a podle informací letiště mělo odletět i odpolední letadlo před 14. hodinou.

„Zrušeno bylo 109 letů, což je 35 procent plánovaných. 104 letů bude zrušeno ve středu,“ řekla agentuře AFP mluvčí Iberie. Takové omezení dopravy by normálně postihlo asi 23 500 pasažérů, ale společnost se bude všem snažit nabídnout alternativní let. Většina cestujících si už své letenky přerezervovala.

Stávka se nedotkne turisticky nejfrekventovanějších linek směrem na Baleárské a Kanárské ostrovy. Dnešní protest nejvíce zasáhne ty, kdo cestují do destinací v Evropě a Latinské Americe.

Iberia Líneas Aéreas de Espaňa, jak zní celý název podniku, chce použít v nízkonákladové společnosti Iberia Express letadla, která jsou nyní nasazována na ztrátové linky po Španělsku a na kratší trasy po Evropě. Nové nízkonákladové aerolinky mají vzniknout začátkem roku 2012. Do roku 2015 by měly mít 40 letadel. Piloti se obávají, že vznik nízkonákladového dopravce povede ke snižování mezd a k rušení pracovních míst.

Podobnou situaci zažily také České aeroline. Jádrem sporu, který vyústil ve stávku, mezi vedením aerolinek a piloty byl chystaný převod 11 letadel do dceřiné firmy Holidays Czech Airlines (HCA). Piloti tento krok odmítali, považovali jej za tunelování firmy. Nakonec se obě strany dohodly na řešení. České aerolinie jsou silně ztrátové a potýkají se s úbytkem cestujících.