Indický Gorakhpur otevře nejdelší nádražní perón světa

Letos situaci zhoršil slabý monzun, který způsobil sucho a donutil rolníky více čerpat vodu ze studní elektrickými pumpami.

Letos situaci zhoršil slabý monzun, který způsobil sucho a donutil rolníky více čerpat vodu ze studní elektrickými pumpami. Zdroj: ctk

Nádraží v indickém městě Gorakhpur, které leží ve státě Uttarpradéš poblíž nepálských hranic, se zapíše do světové knihy rekordů. Příští pondělí tam totiž dokončí nejdelší železniční nástupiště na světě. Perón bude měřit přes 1350 metrů a má pasažérům zajistit lepší a bezpečnější služby.

Dosud se nejdelším nástupištěm (1072 metrů) chlubilo jiné indické město, a sice Kharagpur v Západním Bengálsku. Za ním je 1067 metrů dlouhý perón na nádraží State Street Center v americkém Chicagu.

„Po přestavbě délka nástupiště v Gorakhpuru přesáhne 1350 metrů, což znamená, že se stane nejdelší železničním nástupištěm na světě,“ citovala indická média generálního ředitele indických severovýchodních drah K. K. Atala.

Podle něj rekonstrukce pomůže zajistit lepší a bezpečnější služby pro cestující díky tomu, že eliminuje úzká místa. Po uvedení do provozu, v pondělí 7. října, perón pojme najednou dvě železniční soupravy, každou s 26 vagóny.

Nádraží kvůli rostoucímu provozu zároveň modernizuje i svůj signalizační systém. Nyní do Gorakhpuru zajíždí soupravy z 54 okolních okresů a také z řady sousedních oblastí v Nepálu, přičemž stanice každý den obslouží kolem 86 párů vlaků. Od března příštího roku se očekává další zvýšení dopravní zátěže, protože se na trati Lucknow–Chhapra, na níž Gorakhpur leží, zdvojnásobí počet kolejí.

Radek Burda cestuje: Indii poznáte v přelidněném vlaku