ING Lease zmodernizuje montážní vozy SŽDC

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: sch150.wgz.cz

Správě železniční dopravní cesty (SŽDC) se částečně podařilo naplnit plán na modernizaci svých montážních mechanismů za pomoci zpětného leasingu. Deset velkých vozů na montáž trolejí správa odprodá firmě ING Lease. Ta zajistí jejich modernizaci a zpětně je organizaci pronajme. Po skončení desetiletého kontraktu vozy MVTV 2, jejichž konstrukce vychází z klasických červených lokálek, přejdou zpět do majetku SŽDC.

Celkový objem zakázky přesahuje čtvrt miliardy korun, ING Lease uspěla v tendru jako jediný účastník. Vozy koupí od správy za 5,3 milionu korun. „Zpětný lesing není nic mimořádného, je to součást řízení peněžních prostředků. Zásadní otázkou je ale nastavení parametrů smlouvy, tedy o kolik tu modernizaci nakonec přeplatí,“ řekl analytik firmy Cyrrus Karel Potměšil.

Správa železnic na dotazy deníku E15 k podrobnostem tendru neodpověděla s tím, že zodpovědní činitelé jsou na dovolené. Již dříve mluvčí Pavel Halla tvrdil, že jde o nejvýhodnější způsob modernizace, který správa použila vůbec poprvé.

Stejný záměr ale SŽDC nevyšel u drezín a dalších vozítek, několik zakázek celkem za čtvrt miliardy správa nedávno zrušila pro nesplnění podmínek ze strany zájemců.

Některé zkušenosti z nedávné doby ukazují, že se podobné postupy nemusejí firmám vyplatit. Například společnost pro nákladní dopravu ČD Cargo v minulosti prodala tehdejší firmě Čechofracht 500 uhelných vagonů, které si následně pronajala zpět. Audit pak ukázal, že pokud by si ČD Cargo vagony nechalo, ušetřilo by 326 milionů korun.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.