Italové neuspěli. Správci železnic jim nemusí platit 350 milionů za hlavní nádraží

Pražské hlavní nádraží - Fantova budova

Pražské hlavní nádraží - Fantova budova Zdroj: CC BY-SA 4.0: Tiia Monto; Wikimedia

Ocelová střecha pražského hlavního nádraží
Hlavní nádraží Praha
Téměř hotovo.Odbavovací halapražského hlavníhonádraží je po čtyřechletech prací kompletnězrekonstruována.Po krátkém úkliduzpřístupní dělnícicestujícím ještětento týden posledníuzavřenou jižníčást, kam se vzápětízačnou stěhovatobchodníci. Poslednífází rekonstrukce budeoprava secesní Fantovybudovy. Investor GrandiStazioni zde chystánapříklad restauracinebo výstavní sál.
Fantova kavárna
Nová střecha hlavního nádraží v Praze
7
Fotogalerie

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) nemusí platit více než 350 milionů korun, které požadovala firma Grandi Stazioni jako náhradu investic do rekonstrukce hlavního nádraží v Praze. Žalobu italské firmy dnes zamítl Obvodní soud pro Prahu 1.

Rozhodnutí je nepravomocné, Grandi Stazioni se tak může odvolat. Obě strany vedou kvůli pražskému hlavnímu nádraží další dva spory.

Grandi Stazioni chtěla peníze jako náhradu za investice do oprav nádraží. Původně požadovala 776 milionů korun. Z této sumy SŽDC následně vyplatila 565 milionů korun jako uznatelné náklady na částečnou rekonstrukci. Žalovaná částka se tak snížila na 210,8 milionu korun. Dalších 139,7 milionu korun italská firma požadovala jako smluvní pokutu.

Soudkyně Lenka Vávrová v odůvodnění rozhodnutí označila požadavky společnosti jako nedůvodné, a žalobu na doplacení nákladů na opravy proto zamítla. Spolu s tím se tak stala neopodstatněnou i požadovaná smluvní pokuta. Soudkyně zároveň uložila italské firmě povinnost zaplatit žalovaným náhradu soudních výdajů. Vedle SŽDC žaloba mířila také na České dráhy, které byly dříve vlastníkem nádraží, a na stát.

Zástupci žalovaných stran byli s výsledkem spokojeni. "Vítáme dnešní rozhodnutí a jsme rádi, že soud uznal všechny naše argumentace k obraně majetku státu za důvodné," řekl  právní zástupce SŽDC Jiří Dukát.

"Ty nároky jsou jednoznačně neopodstatněné a věříme, že pokud se žalobce odvolá, tak to potvrdí i Městský soud v Praze, dodal právní zástupce Českých drah Jiří Pour. Oba také věří, že italská společnost neuspěje ani s dalšími žalobami, které v souvislosti s hlavním nádražím podala. Zástupci Grandi Stazioni rozhodnutí nekomentovali. Dá se však očekávat, že se firma odvolá.

Grandi Stazioni měla mít na základě smlouvy z roku 2003 hlavní nádraží pronajaté na 30 let. Součástí smlouvy však byla podmínka na zrekonstruování objektu do 16. října 2016. To ale italská firma nesplnila a SŽDC následně odmítla pronájem prodloužit. Krok správy železnic vyvolal soudní spory a přerušil rekonstrukci.

Italská společnost podala v souvislosti s pražským hlavním nádraží čtyři žaloby. Žalobu na určení vlastnictví historické části nádraží Fantovy budovy zamítl v říjnu loňského roku odvolací soud. Vedle tohoto Grandi Stazioni napadla také převod nové odbavovací haly z Českých drah na správu železnic. Další žaloba se týká náhrady škody 1,2 miliardy korun, kterou Italové požadují za neprodloužení nájmu. Čtvrtým sporem je právě dnes zamítnutá žaloba o náhradu investic za opravy.