Ivan Fuksa je místopředsedou představenstva Českého Aeroholdingu

Ivan Fuksa

Ivan Fuksa Zdroj: E15

Jeden z rebelujících poslanců za ODS Ivan Fuksa (49) se stal místopředsedou představenstva Českého Aeroholdingu. Fuksa do Českého Aeroholdingu nastoupil začátkem roku na pozici vrchního ředitele pro strategii a rozvoj. Podílet by se měl na probíhající privatizaci Českých aerolinií a na dalším rozvoji celé společnosti.

Ivan Fuksa společně s Petrem Tluchořem a Markem Šnajdremvloni v listopadu složili poslanecký mandát kvůli sporům o vládní daňový balíček. S pomocí hlasů poslanců, kteří je ve Sněmovně nahradili, poté vláda balíček prosadila a zažehnala několikatýdenní vládní krizi.

V souvislosti s odstoupením poslanců se hovoří o politické korupci. Trestní oznámení pro údajné podplácení rebelujících poslanců podal na premiéra Petra Nečase začátkem ledna advokát a spolupracovník Transparency International Václav Láska. Nekalé praktiky při dojednání shody na daňovém balíčku nepřímo potvrdil i ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg (TOP 09), když v prosincovém rozhovoru pro Lidové noviny přiznal, že vládní koalice musela trojici rebelů za složení mandátu slíbit „trafiky“ ve státních firmách.

Fuksa od roku 2007 působil jako 1. náměstek ministra financí a z titulu této funkce předsedal dozorčí radě Českých aerolinií a zasedal i v dozorčí radě Letiště Praha. V letech 2010 až 2011 byl ministrem zemědělství. Vloni v listopadu neúspěšně kandidoval na post šéfa ODS proti Petru Nečasovi.

Vstupem Fuksy se představenstvo aeroholdingu rozšíří na šest členů. 1. místopředsedou nadále zůstává Petr Vlasák, dalším místopředsedou je Philippe Moreels, prezident Českých aerolinií.