Jaká jsou nejrušnější letiště na světě? Podívejte se

1. Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport v Atlantě - 107,4 milionů pasažérů ročně

1. Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport v Atlantě - 107,4 milionů pasažérů ročně Zdroj: Atl.com

2. Beijing Capital International Airport v Číně - 101 milionů pasažérů ročně
3. Dubai International Airport ve Spojených arabských emirátech - 89,1 milionů pasažérů ročně
4. Los Angeles International Airport v Kalifornii - 87,5 pasažérů ročně
5. Tokyo's Haneda Airport v Japonsku - 86,9 milionů pasažérů ročně
6. Chicago's O'Hare International Airport v Illinois - 83,2 milionů pasažérů ročně
20
Fotogalerie

Mezinárodní letiště Hartsfield-Jackson v Atlantě loni odbavilo více než 107 miliónů pasažérů, po jedenadvacáté se tak stalo nejvytíženějším letištěm na světě. Podle zprávy Mezinárodní rady letišť (ACI) vzrostla osobní přeprava na letišti meziročně o více než tři procenta. V celosvětovém měřítku loni letadlem cestovalo o 8,4 procenta více lidí, celkem zhruba 8,8 miliard.

„V roce 2018 bylo na celém světě 16 letišť, která přepravila více než 40 milionů pasažérů ročně, v současnosti je jich 54. A zatímco dobré zisky vykazují i menší letiště, významnější nárůst se týká především těch větších transferních,“ komentuje generální ředitelka ACI Angela Gittensová.

Osobní letecká doprava podle ní meziročně stoupá více než kdykoliv v minulosti, přičemž tento trend odolává i protekcionistickým tendencím některých zemí. Nárůst Guttnesová vysvětluje jednak snižováním cen letenek, jednak růstem střední třídy v rozvíjejících se ekonomikách.

První místo už po jedenadvacáté patří mezinárodními letišti v Atlantě, které díky své poloze funguje jako jeden z hlavních dopravních uzlů v Severní Americe. Další dvě příčky už od roku 2007 zaujímají letiště v Pekingu a v Dubaji.

OBRAZEM: Nejvytíženejší letiště světa