Jančura dostal časy pro své vlaky do Brna

Vlaky Regiojetu na smíchovském nádraží

Vlaky Regiojetu na smíchovském nádraží Zdroj: Michael Tomeš/E15

Vlaky Regiojetu na smíchovském nádraží
Vlaky Regiojetu na smíchovském nádraží
vizualizace vlaku RegioJet
Vlaky Regiojetu na smíchovském nádraží
RegioJet
10
Fotogalerie

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) potvrdila přidělení časů soukromé společnosti RegioJet pro trojici spojů na trati mezi Prahou a Brnem. Dopravce se o volnou kapacitu na trati přel s Českými drahami, které vlaky se stejnými odjezdovými časy provozoval dosud. 

ČD nyní rozhodnutí SŽDC zkoumají a rozhodnou se, zda se proti němu odvolají.

RegioJet bude moci od 11. prosince vypravovat vlaky na trase Praha - Brno - Bratislava s odjezdy v 07:19 a 15:19. V 17:19 bude z Prahy vyjíždět spoj do Nového města u Uherského Hradiště. Ve směru z Brna do Prahy budou žluté vlaky soukromé společnosti vyjíždět v 06:09 a 07:09 a 17:09.

Správa železnic přidělení kapacity u části spojů zdůvodňovala mimo jiné tím, že žluté spoje budou jezdit až do Bratislavy, a tudíž mají jako mezistátní vlaky prioritu. Naopak vlak s odjezdem z Prahy v 16:19 a v opačném směru z Brna 8:09, budou zajišťovat České dráhy, neboť RegioJet požádal o kapacitu až v takzvané pozdní žádosti, uvedla SŽDC.

"Rozhodnutí o přidělení kapacity dráhy na lince Praha - Brno jsme dnes obdrželi, seznámíme se s ním a v příslušné lhůtě se rozhodneme, jak budeme v této věci dál postupovat," řekl mluvčí Českých drah Radek Joklík. Případné odvolání k Drážnímu úřadu nicméně nemá odkladný účinek.

Naopak majitel RegioJetu Radim Jančura rozhodnutí uvítal. "Pro RegioJet a pro mě osobně je to doslova srdeční záležitost a klíčový moment dalšího rozvoje naší sítě žlutých vlakových a autobusových spojů," uvedl Jančura.

Značka RegioJet se na českém dopravním trhu objevila v roce 2011 na železnici. Tehdy začala Jančurova Student Agency provozovat vlaky na lince Praha - Ostrava - Havířov. V roce 2012 RegioJet pronikl na Slovensko, kde jeho vlaky jezdí mezi Bratislavou a Komárnem. Později v Česku začal provozovat spoje na trase Praha - Staré Město u Uherského Hradiště a na Slovensku mezi Bratislavou a Košicemi. Loni vstoupil také na trasu Praha - Martin - Zvolen.