Jediná evropská aerolinka s hydroplány může kvůli bezpečnosti brzy dolétat

Hydroplány aerolinek European Coastal Airlines

Hydroplány aerolinek European Coastal Airlines Zdroj: European Coastal Airlines

Hydroplány aerolinek European Coastal Airlines
Hydroplány aerolinek European Coastal Airlines
Hydroplány aerolinek European Coastal Airlines
Hydroplány aerolinek European Coastal Airlines
4
Fotogalerie
Chorvatská společnost European Coastal Airlines (ECA) zastavila až do odvolání všechny lety. Jediné aerolinky, které v Evropě provozují letadla startující z vody, vyšetřuje chorvatský regulátor kvůli podezření z ohrožení bezpečnosti provozu. Aerolinky se s místními úřady do sporu nedostaly poprvé, nynější prověrka by ale mohla ohrozit i jejich existenci.

„European Coastal Airlines na několik dní přerušily činnost. Vyžádaly si to dodatečné administrativní úkoly, které nám nařídil CCAA (Chorvatský úřad pro civilní letectví),“ uvedl šéf firmy Klaus Dieter Martin. Cestujícím, kteří již měli zakoupené letenky na dotčené dny, nabízí návrat peněz v plné výši.

CCAA prověrku zahájil poté, co zpravodajský server index.hr vydal článek, ve kterém bývalí a současní zaměstnanci společnosti popsali nedostatečnou údržbu hydroplánů a porušování bezpečnostních předpisů. Zaměstnance k tomu mělo nutit přímo vedení společnosti. Martin obvinění odmítá a tvrdí, že jde o pomstu propuštěných pracovníků.

Letecký úřad nařídil prověrku technického stavu všech letadel firmy. Ta proběhne ve Švýcarsku. Tři ze čtyř letadel De Havilland DHC-6 Twin Otter totiž vlastní tamní společnost RUAG a ECA si je pronajímají.

ECA se specializují na lety mezi chorvatskými ostrovy a pevninou, nabízejí i několik linek do Itálie. Společnost chtěla zahájit provoz už v roce 2007, první cestující ale kvůli potížím při získávání nezbytných povolení přepravila až předloni. Další expanzi aerolinek se brání především město Split a správce tamního přístavu.