Jednání nepomohla. ŘSD kvůli D1 u Přerova zahájilo osm vyvlastňovacích řízení

Sjezd na 112. kilometru dálnice D1 u Jihlavy ve směru na Brno byl 3. června kvůli rekonstrukci vozovky uzavřen. Auta od Prahy se tak do 25. července nedostanou z D1 na obchvat Jihlavy, Pelhřimov, Znojmo a Havlíčkův Brod. Z dálnice se dá sjet na 104. kilometru u Větrného Jeníkova nebo na exitu 119 Velký Beranov.exitu 119 Velký Beranov.

Sjezd na 112. kilometru dálnice D1 u Jihlavy ve směru na Brno byl 3. června kvůli rekonstrukci vozovky uzavřen. Auta od Prahy se tak do 25. července nedostanou z D1 na obchvat Jihlavy, Pelhřimov, Znojmo a Havlíčkův Brod. Z dálnice se dá sjet na 104. kilometru u Větrného Jeníkova nebo na exitu 119 Velký Beranov.exitu 119 Velký Beranov. Zdroj: CTK

Úsek dálnice D1 mezi Přerovem a Lipníkem nad Bečvou
Dálnice D1 u Ostředku
Rekonstrukce dálnice D1 u sjezdu na Jihlavu
Rekonstrukce dálnice D1 u sjezdu na Jihlavu
Rekonstrukce dálnice D1 u sjezdu na Jihlavu
8
Fotogalerie

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo prvních osm vyvlastňovacích řízení na pozemky na trase chystané dálnice D1 u Přerova, které se státu nedaří vykoupit. S dalšími čtyřmi majiteli parcel ŘSD jedná a pokud se na podmínkách prodeje nedohodne, tak i s nimi zahájí vyvlastňovací řízení. Potvrdil to ředitel brněnského závodu ŘSD David Fiala.

"V tuto chvíli běží osm vyvlastňovacích řízení. Vedeme jednání s řádově čtyřmi vlastníky, kdy je ještě čas na to se dohodnout. Ale eventuálně uvažujeme o tom, že i tito čtyři budou vyvlastněni," uvedl Fiala, podle kterého jsou problémy s pozemky nejen v nedalekých Dluhonicích, ale také na několika dalších místech plánované trasy D1.

Podle Fialy vyvlastnění nemusí být definitivním řešením výkupu pozemků od čtveřice majitelů, kteří na dohodu zatím nechtějí přistoupit. "V tuto chvíli je ještě čas na to se dohodnout. O vyvlastnění ještě není rozhodnuto," podotkl Fiala. Jednání o výkupu pozemků by podle něj měla být uzavřena do konce roku.

Státu se dosud podle ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) podařilo vykoupit více než 90 procent pozemků pro stavbu důležitého úseku D1 mezi Přerovem a Říkovicemi. "Už jsme předali všechny dokumenty týkající se EIA na ministerstvo životního prostředí a to by mělo v relativně krátké době rozhodnout a potvrdit nám onu výjimku. My bychom pak mohli pokračovat ve stavbě," uvedl.

Podaří-li všechny pozemky získat a ministerstvo životního prostředí potvrdí výjimku pro tento úsek D1, mohla by se dálnice z Přerova do Říkovic začít stavět příští rok. "Očekávám, že to bude v druhé polovině příštího roku. Za tři roky by měla být dálnice v provozu," doufá Ťok.

Jednání o výkupu pozemků jsou složitá hlavně v Dluhonicích, kde je vykoupena jen polovina potřebných parcel. Obyvatelům se totiž nelíbil záměr zbourat kvůli stavbě dálnice několik domů či část sportoviště a chtěli trasu dopravní tepny posunout dál od obce. Ministerstvo dopravy obyvatelům Dluhonic jako kompenzaci slíbilo nové sportoviště či protihlukové stěny. Přerovská radnice plánuje investovat do nové cyklostezky.

Rychlá dostavba úseku dálnice D1 u Přerova je důležitá nejen kvůli přetížené dopravě v centru města, ale také z pohledu plánované strategické zóny na bývalé vrtulníkové základně v Bochoři, která se bez napojení na kvalitní dopravní infrastrukturu neobejde.

Na celé D1 v délce 377 kilometrů z Prahy přes Brno a Ostravu do Polska chybí jen dobudování úseku z Říkovic do Lipníku nad Bečvou na Přerovsku, který měří 24 kilometrů. Loni v létě začala stavba úseku mezi Lipníkem a Přerovem, na nějž má navázat poslední chybějící část z Přerova do Říkovic.