Jednání o D47 nechte na nové vládě, vyzval Babiš Žáka

dálnice D47

dálnice D47 Zdroj: silnice-zeleznice.cz

Hnutí Ano vyzvalo ministra v demisi Zdeňka Žáka, aby nechal jakékoli rozhodování o dálnici D47 na nové vládě. Ministerstvo, které zřejmě obsadí právě strana Andreje Babiše, se pře se stavební společností Eurovia CS, která D47 postavila.

„Vyzývám Vás, abyste se jako člen vlády, jejíž veřejná podpora vyšla mimo jiné najevo v posledních volbách do Poslanecké sněmovny, s okamžitou platností zdržel jakýchkoli kroků, které se týkají dálnice D 47,“ vzkázal Babiš Žákovi na webu Ano.

„Na rychlo, za zády veřejnosti a bez řádné znalosti problematiky se snažíte uzavřít pro stát nevýhodnou dohodu, která povede jen k dalšímu zašantročení peněz daňových poplatníků a k obohacení stavebních firem, jež se na výstavbě šlendriánu nazvaném D 47 podílely,“ dodal.

Žák s Eurovií jedná o opravě povrchu dálnice D47, jeho část se krátce po uvedení do provozu v roce 2008 zvlnila. Podle Ředitelství silnic a dálnic Eurovia nedodržela stavební postup a použila nekvalitní materiály. Stavební firma to odmítá. Koncem října se mezi firmou a ministerstvem dopravy rozhořel nový spor o údajně chybějící štěrkové drti na části dálnice.

Eurovia v tomto týdnu po jednání s ministerstvem přistoupila na to, že opraví nejvíce zvlněné úseky, na kterých byla kvůli vadám snížena nejvyšší povolená rychlost. Dálnici bude po opravách monitorovat, dokud neustane bobtnání podkladu vozovky. Pokud by se během příštích let objevily další vady, opravila by je také. Podrobnosti smlouvy mají nyní dohodnout zástupci Eurovie a ŘSD.