Jihočeský šéf ŘSD skončil

David Čermák

David Čermák Zdroj: E15 Anna Vackova

Generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) David Čermák minulý týden odvolal z funkce šéfa jihočeské pobočky Josefa Pešla. Informaci deníku E15 potvrdil sám Pešl. Zda odvolaný šéf zůstane ve státní organizaci na jiné pozici, nebo odejde, není zatím jasné.

Podle Pešla se o tom zda v ŘSD zůstane rozhodne v nejbližších dnech. Pešl je známý svými úzkými vazbami na ODS, paradoxně se tak ze své funkce poroučí v době, kdy do čela ministerstva dopravy nastoupil zástupce právě této strany. „Na pozici šéfa jihočeské pobočky ŘSD bude bezprostředně vypsáno výběrové řízení,“ uvedl šéf ŘSD David Čermák.

Jihočeský šéf před nynějším odvoláním již přežil i takzvanou Bártovu čistku přede dvěma lety, kdy tehdejší ministr Vít Bárta (VV) řadu krajských šéfů ŘSD vyměnil. Ještě o rok dříve měl dokonce našlápnuto ke kariéře v pražské centrále ŘSD.

Koncem roku 2009 se stal druhým mužem firmy, jako obchodní ředitel dostal na starost veřejné zakázky silničářů. Agendu převzal od kontroverzního Michala Haly, který kvůli svému působení v ŘSD čelí řadě obvinění a donedávna seděl ve vazbě. Na podzim roku 2010 se Pešl vrátil do Českých Budějovic. K jeho hlavním úkolům patřilo budování dálnice D3, a to i ve Středočeském kraji.