Kanceláře Lufthansy nakonec opustí 3500 lidí

Lufthansa

Lufthansa Zdroj: profimedia.cz

Vlajkové německé aerolinky Lufthansa nakonec propustí o 500 administrativních pracovníků více, než uváděly dřívější zprávy. Firmu opustí nakonec 3500 z 6000 lidí z finančního a personálního oddělení a z oddělení rezervace letenek.

„Dlouhodobě udržet pracovní místa a začít později vytvářet nová můžeme jen za předpokladu, že reorganizujeme administrativní funkce a právě teď akceptujeme ztrátu pracovních příležitostí,“ uvedl výkonný ředitel podniku Christoph Franz. O rozsáhlém propuštění před několika dny spekuloval německý tisk. Nejčastěji se hovořilo o 3000 výpovědích, podle deníku Bild má jen frankfurtskou centrálu Lufthansy opustit 1500 zaměstnanců.

Redukce zaměstnanců by podle Franze měla proběhnout citlivě. Na uvolněné místo po dobrovolně odcházejících pracovnících nebudou přijímáni noví, nahrazeni nebudou ani ti, kteří odejdou do důchodu. Přesto ale někteří pracovníci dostanou výpověď a budou to především ti, kteří „dělají činnost, která pro naše zákazníky nevytváří žádnou přidanou hodnotu“, vysvětlil Franz. Práci za ně převezmou ostatní zaměstnanci, některé činnosti ale Lufthansa zadá i externím firmám.

Další úspory chce Lufthansa najít ve spojení svých dceřiných společností Germanwings a Eurowings do nových nízkonákladových aerolinek Direct 4 you.

Tlaku na snižování nákladů se po dlouhém boji podvolili také piloti a palubní personál další dceřiné firmy německého dopravce, Austrian Airlines. Pro všech 2100 lidí budou od července platit platové tarify nízkonákladových aerolinek Tyrolen, které jsou až o 30 procent nižší.

Celý koncern Lufthansa chce do konce roku 2014 ušetřit 1,5 miliardy eur, samotné aerolinky musí v rozpočtu seškrtat 900 milionů eur. Do tohoto data by také neměla růst flotila letadel.

Zpráva o propouštění přišla jen den poté, co Lufthansa oznámila za první čtvrtletí provozní ztrátu 381 milionů eur (9,5 miliardy korun), což je meziročně více než dvojnásobek. Aerolinky celkově zaměstnávají 40 tisíc lidí, celý koncern pak má 120 tisíc zaměstnanců.