Kapsch má v Česku všechny drážní zakázky, stěžuje si Nokia v Bruselu

Ilustrační foto železnice

Ilustrační foto železnice Zdroj: David Vagaday

Společnost Nokia si u Evropské komise stěžuje kvůli soutěžím na zajištění hlavních železničních tratí v Česku signálem GSM-R, prý zvýhodňují technologii firmy Kapsch. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) odmítá, že by někoho zvýhodňovala, zástupce firmy Kapsch uvedl, že technologie Kapsch umožňuje propojení i s jinými výrobci.

Deník Dnes uvádí, že finský výrobce se na Evropskou komisi obrátil kvůli zakázce za více než 600 milionů korun na pokrytí tratě z Kolína do Brna přes Havlíčkův Brod. Soutěž vyhrál Kapsch, ve hře prý byla jen jedna další firma, která rovněž nabídla technologii Kapsche. Podle šéfa Nokia Networks v Česku Aleše Voženílka se Nokia obrátila na komisi poté, co připomínkám nevyhověla ani SŽDC, ani antimonopolní úřad, píše Dnes.

SŽDC tak podle deníku musí „vysvětlit Evropské komisi, jak je možné, že veškeré zakázky na zabezpečení hlavních tratí signálem GSM-R končí zatím stále u české pobočky rakouské firmy Kapsch“.

Pokrytí hlavních železničních tratí signálem GSM-R má zajistit bezpečnější provoz vlaků a snadnější dorozumívání strojvedoucích s řídícími provozu. Soutěže na GSM-R podle deníku Dnes v tuzemsku dosud končí pravidelně jen vítězstvím Kapsche.

„Odhadovaná cena se od konečné prakticky neliší, v soutěži pak ještě obvykle figuruje jeden zájemce, který nabídne v zakázce za stamiliony korun o několik desítek tisíc korun vyšší cenu,“ dodává deník. Kapsch na dotaz, čím si vysvětluje, že všechny soutěže zatím vyhrál, odpověděl, že jejich „technologie a nabídky na její dodání byly ve všech případech shledány jako nejvýhodnější pro zadavatele,“ uvádí list.