Konec 17letého sporu? Stát asi získá pozemky pro dostavbu D11 bezplatně

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: silnice-zeleznice.cz

Je to pouhá čtvrtina hektaru, která státu chybí a blokuje dostavbu dálnice D11 do Hradce Králové. Ministerstvo dopravy a spolumajitelka Jaroslava Štrosová dnes přitom dospěli k nezvyklému řešení celého problému.

Právní zástupce a syn Štrosové David Štros přinesl na jednání s ministrem Pavlem Dobešem návrh dvou variant, podle kterých se Štrosová vzdá svého majetku bezúplatně. Dobeš to uvedl na brífinku po jednání, serveru E15.cz informaci potvrdil i Štros.

Jako nejpravděpodobnější variantu nastínil ministr převod pozemku přímo na Ředitelství silnic a dálnic. Této možnosti by dal přednost i Štros. Ve hře je i varianta, že pozemek převezme sestra Štrosové statkářka Ludmila Havránková, aby jej následně státu darovala.

Dnes podepsaný dokument ovšem obsahuje i třetí možnost, kterou je soudní spor. Ten ale obě strany označují za krajní a nepravděpodobné řešení. „Pro naší rodinu je podstatné, abychom se z tohoto vleklého problému rychle vyvázali,“ řekl E15.cz Štros. Podle něj byl dnes ministr jeho návrhy příjemně překvapen. „Doufám, že už v úterý budou všechny dokumenty připraveny, rádi bychom tuto dlouhodobou kauzu už uzavřeli,“ neskrýval radost na briefingu ministr Dobeš. Pokud skutečně dostavba dálnice D11 započne, zapíše se Dobeš do análů tuzemského dopravního stavitelství.

Sporné pozemky na D11Sporné pozemky na D11 | E15, CTK

Celá kauza má ovšem jeden háček. Tím je předkupní právo Havránkové na sestřinu polovinu. Pokud Havránková odmítne pozemek bezplatně převzít a následně napadne jeho převod na ŘSD, konec letité kauzy se oddálí.

Předmětný pozemek leží na konci dosud nedostavěné dálnice D11 asi tři kilometry před Hradcem. Letos by měl začít geologický a archeologický průzkum, se začátkem stavby se počítá až v roce 2013. Dostavění dálnice bude stát přibližně 1,5 miliardy korun, podle ministra rozpočtové výhledy na léta 2013 a 2014 s touto položkou počítají. Vedle řidičů dostavbu dálnice uvítají i obyvatelé okolních obcí, přes které je nyní doprava svedena.

Pozemek je posledním článkem sedmnáctiletého sporu mezi státem a Havránkovou, který se vyřešil loni dohodou a finančním vyrovnáním. Havránková koncem loňského roku inkasovala přes 90 milionů korun.