Konec řidičů? Autonomní kamiony úspěšně projely Evropou a ušetřily palivo

Kolona nákladních automobilů Scania

Kolona nákladních automobilů Scania Zdroj: Scania

Celkem šest kolon nákladních automobilů bez řidiče ve středu dorazilo do nizozemského přístavu Rotterdam. Nejdelší cestu urazily vozy značky Scania, které překonaly celkem dva tisíce kilometrů a přejely čtyři státy. Akci v rámci svého předsednictví v Radě Evropské unie zorganizovala nizozemská vláda.

Kolony nákladních automobilů spolu navzájem komunikovaly prostřednictvím wifi a díky koordinovanému brzdění a zrychlování mezi sebou mohly udržovat menší vzdálenosti, než je tomu v případě lidských řidičů. Auta za vedoucím vozidlem nemusela překonávat tak velký odpor vzduchu. Výsledkem je úspora paliva až ve výši 15 procent, plynulejší provoz a omezení dopravních nehod.

Video představující novou technologii

Podle studie nizozemské výzkumné organizace TNO dva vozy při ujetí vzdálenosti 150 tisíc kilometrů ušetří na palivu šest tisíc eur.

Cesta Evropou má nový způsob jízdy propagovat u výrobců i úřadů. Příští rok ji chce začít zkušebně využívat společnost Unilever, která by měla s pomocí autonomních nákladních automobilů rozvážet zboží z rotterdamského přístavu. Podle serveru Quartz je zatím největší překážkou rozdílná regulace v jednotlivých státech. Každá automobilka navíc využívá pro vzájemnou komunikaci vozů jiný wifi systém.

Video z jízdy Evropou

Soumrak tradičního automobilismu: přijíždějí superpočítače na kolech