Konkurence pro ČSA: Slovensko chce zavést dotované lety do Košic

ATR 72 ČSA na letišti v Praze

ATR 72 ČSA na letišti v Praze Zdroj: Stepan Bruner, E15

Slovenská vláda a samospráva chtějí zřídit leteckou linku, která by spojila Bratislavu s Košicemi na východním Slovensku a na jejíž provoz by přispěl stát. Novinářům to řekl premiér Robert Fico. Mezi zmiňovanými dvěma největšími městy v zemi v současnosti létají České aerolinie (ČSA), domácí dopravci tuto linku přestali v minulosti provozovat z ekonomických důvodů.

„Lze vytvořit model propojení Bratislavy a Košic pravidelnou leteckou přepravou, který by mohl být založen na kompletním leasingu letadla nebo letadel a posádek při dotacích, které by nebyly příliš zatěžující,“ řekl Fico.

Příslušný záměr by měl být podle slovenského premiéra předložen ke schválení co nejdříve tak, aby stát mohl na linku vyčlenit příspěvek v příštím roce. „Jedna věc je podporovat soukromý byznys a druhá věc je podporovat dohodu samosprávných celků. Je to něco jiného, když stát spolupracuje s vyššími územními celky (kraji) a s městy,“ uvedl Fico.

ČSA zavedly leteckou linku mezi Bratislavou a Košicemi před dvěma lety, kdy rovněž obnovily letecké spojení mezi hlavními městy Česka a Slovenska. Krátce předtím přestal pravidelné letecké spojení mezi slovenskou metropolí a Košicemi z ekonomických důvodů provozovat slovenský letecký dopravce Danube Wings.

Let z Bratislavy do Košic trvá zhruba hodinu. Cesta vlakem a jízda autem po trase dlouhé více než 400 kilometrů zabere přibližně pět hodin.