Křetínského EPH jedná o převzetí podílu v nákladní divizi slovinských drah

Slovinské železnice

Slovinské železnice Zdroj: profimedia.cz

Skupina Energetický a průmyslový holding (EPH) českého miliardáře Daniela Křetínského je blízko převzetí 49procentního podílu ve společnosti SŽ-Tovorni promet. To je nákladní divize slovinské státní železniční společnosti Slovenske železnice. Na zprávu slovinské tiskové agentury STA upozornil server Lidovky.cz.

"Mohu pouze potvrdit, že jednání probíhají," uvedl na dotaz serveru Lidovky.cz mluvčí EPH Daniel Častvaj. Vše ostatní odmítl komentovat.

Slovinská železniční společnost hledá strategického partnera pro svou nákladní divizi už skoro tři roky. Dohoda je prý už blízko dokončení a její hodnota by mohla činit 80 milionů eur (2,1 miliardy Kč).

Ředitel slovinských železnic Dušan Mes odmítl v místních médiích zprávu komentovat. Potvrdil pouze, že jednání jsou v konečné fázi. Očekává se, že o vstupu EPH bude v nadcházejících týdnech jednat dozorčí rada, poslední slovo o případném vstupu má mít státní holdingová společnost SDH, která zastřešuje státní aktiva.

Společnost SŽ-Tovorni promet měla na konci loňského roku 1200 zaměstnanců. Čistý zisk jí loni klesl asi o čtvrtinu na osm milionů eur. Finanční závazky činily 123 milionů eur.

EPH je přední středoevropskou energetickou skupinou, která vlastní a provozuje zařízení v České republice, na Slovensku, v Německu, Itálii, Británii a v Maďarsku. Holding je strukturován do dvou hlavních pilířů - EP Infrastructure (EPIF) a EP Power Europe. EP Infrastructure sdružuje firmy EPH zabývající se přepravou, distribucí a skladováním zemního plynu, distribucí elektrické energie a produkcí tepla. Do EP Power Europe patří hlavně zahraniční výrobci elektrické energie a těžební společnosti.

Daniel Křetínský je spolumajitelem vydavatelství Czech News Center, které provozuje také ekonomický web E15.cz.