Křetínský předal řízení EP Power místopředsedovi představenstva Špringlovi

Jan Špringl

Jan Špringl Zdroj: ČTK

Daniel Křetínský
EP Power Europe, ilustrační foto
EP Power Europe, ilustrační foto
4
Fotogalerie

Na nově vytvořenou pozici generálního ředitele EP Power Europe od dnešního dne nastoupil místopředseda představenstva Jan Špringl. Převzal tak výkonné řízení od předsedy představenstva Daniela Křetínského. EP Power Europe zastřešuje těžbu uhlí a výrobu elektřiny v rámci Energetického průmyslového holdingu (EPH), který Křetínský většinově ovládá.

Špringl s Křetínským spolupracuje od roku 2003 a je jeho nejbližším spolupracovníkem v energetice. Zásadně se podílel na budování celého EPH, včetně EP Power Europe, na níž se v posledních letech manažersky zaměřil.

Holding EPH je strukturovaný do dvou hlavních pilířů - EP Infrastructure (EPIF) a EP Power Europe. EP Infrastructure sdružuje firmy EPH zabývající se přepravou, distribucí a skladováním zemního plynu, distribucí elektrické energie a produkcí tepla. Do EP Power Europe patří především zahraniční výrobci elektrické energie a těžební společnosti.

„Jeho jmenování do pozice generálního ředitele fakticky jen reflektuje dnešní praxi, kdy v situaci, kdy jsem začal být více vytížen rozvojem skupiny mimo energetiku a současně se nadále věnuji firmě EP Infrastructure, fakticky převzal z pozice místopředsedy představenstva řízení EP Power Europe, tedy našich aktiv v oblasti výroby elektřiny a těžby uhlí,“ uvedl Křetínský.

Základní směr ani způsob fungování EP Power Europe se podle Špringla nemění. „Současně je ale třeba říct, že aktuální trh vnímáme méně atraktivní z pohledu akvizičního růstu. Naši růstovou strategii budeme realizovat mnohem více selektivním způsobem s důrazem na příležitosti, které budou vytvářet synergie s existujícími aktivy. V mnohem větší míře budeme vycházet z vlastního developmentu, a to jak v oblasti výstavby obnovitelných, tak případně klasických zdrojů výroby elektrické energie. Velkou pozornost budu věnovat i co nejefektivnějšímu řízení naší stávající flotily elektráren, která patří v Evropě mezi nejlépe vyvážené z pohledu diverzifikace jednotlivých zdrojů paliva,“ podotkl Špringl.

Firma má ambici udržet pozici EP Power Europe jako jednoho z lídrů aktivní dekarbonizace v evropské energetice. Dekarbonizace znamená postup, kdy je konkrétní elektrárna nahrazena řešením nového typu s nižšími emisemi, ovšem při zachování energetické funkce, je-li potřebná, a způsobem, který minimalizuje negativní ekonomické a sociální dopady. Tímto způsobem EPH za posledních pět let uspořil více než 20 milionů tun CO2.

Špringl je mimo jiné místopředsedou představenstva EPH, místopředsedou představenstva EP Energy a rovněž předsedou představenstva společnosti Nafta. Před nástupem do společnosti zastával různé pozice v představenstvech a dozorčích radách dalších přidružených společností.

EPH klesl loni meziročně čistý zisk o 27,8 procenta na 16,1 miliardy korun (630 milionů eur). Konsolidované tržby naopak stouply o 16,5 procenta na 178,9 miliardy korun (sedm miliard eur). Křetínský v EPH vlastní 94 procent.

PZN redakce: Daniel Křetínský je spolumajitelem vydavatelství Czech News Center, které provozuje také ekonomický web E15.cz.