La Paz má nejvýše položenou lanovku světa, na stavbě se podíleli i Češi

Zkoušky postavené lanovky začaly už v lednu

Zkoušky postavené lanovky začaly už v lednu Zdroj: profimedia.cz

Lanovka přepraví až 18 tisíc lidí za hodinu
První úsek lanovky měří 2,6 kilometru
Bolivijský prezident Evo Morales při slavnostním otevření lanovky
Se stavbou lanovky pomáhal i vrtulník
4
Fotogalerie
Bolivijské La Paz zprovoznilo meziměstskou lanovku spojující hlavní město se sousedním Al Alto. Na vybudování dráhy se podílela i česká společnost Mikroelektronika z Vysokého Mýta, která dodala odbavovací systémy. La Paz se nyní pyšní největší městskou sítí lanové dráhy na světě, nová lanovka je zároveň nejvýše položenou podobnou stavbou na světě.

Novou linku, jejíž délka je 2664 metrů, otevřel bolivijský prezident Evo Morales. Na cestě mezi oběma městy se kabinky musí prodrat skrz Andy, dostávají se přitom do výšky až 4000 tisíce metrů nad mořem.

Dráha zkrátila spojení s El Altem na deset minut, cesta po silnici zabere více než půl hodiny. V provozu bude 17 hodin denně po 360 dní v roce a za hodinu přepraví až 18 tisíc lidí. Místní úřady si od lanovky slibují, že v hornatém terénu výrazně uleví městské dopravě.

Lanovku postavila rakouská společnost Doppelmayr. Další úseky lanovky, dlouhé 7,3 kilometru, by měly být otevřeny na konci letošního roku. Celkem má mít nová lanovka 11 zastávek a město za ní zaplatí 234 milionů dolarů

Podle ředitele společnosti Mi Teleferico Jorgeho Dockweilera je souměstí La Paz a El Alto jedním z pouhých deseti měst na světě, která využívají lanovky v městské hromadné dopravě. Bolivijská síť je pak vůbec největší na světě.

Společnost Mikroelektronika je největším tuzemským výrobcem odbavovacích systémů pro veřejnou dopravu a své produkty již instalovala téměř ve 40 zemích světa. Významnou část produkce vyváží do Jižní Ameriky.