Led zastavil stovky vlaků, České dráhy cestující odškodní

Kvůli námraze zrušily České dráhy řadu spojů

Kvůli námraze zrušily České dráhy řadu spojů Zdroj: ctk

Namrzlé tramvajové troleje v Praze
Námraza v Praze
Vlaky kvůli ledu nabíraly i několikahodinové zpoždění
Na místo tramvají jezdily na některých linkách autobusy
Na tramvaje čekali cestující v Praze marně
14
Fotogalerie
Problémy na železnici způsobené počasím už od pondělního večera a noci zasáhly přes 100 tisíc lidí, kteří cestují vlaky Českých drah, a dotkly se stovek spojů. Vlaky na elektrifikovaných úsecích nebylo možné vypravit kvůli silné námraze na trolejích, hrozilo, že uváznou na trati. V některých případech se to stalo, a ve vagonech tak noc na dnešek strávily stovky lidí. Dráhy cestující ze zpožděných a zrušených vlaků odškodní.

Jednorázové odškodnění cestující dostanou i přes to, že ledovka podobně jako jiné nepříznivé povětrnostní podmínky spadá do událostí, které dopravce ovlivnit nemůže. V takových situacích obvykle cestující na odškodnění nárok nemají, uvedly ČD.

Nasazení náhradních autobusů znemožnila špatná sjízdnost silnic. Lidé by proto měli cestu vlakem pokud možno odložit, uvedl mluvčí ČD Petr Šťáhlavský. Na některých hlavních tratích ale dráhy vypraví vlaky tažené dieselovými lokomotivami, jejich seznam je na webu ČD.

Nejhorší je situace na Moravě a ve středních Čechách. Doprava je velmi omezena i na hlavním železničním koridoru mezi Prahou a Moravou. Paralyzována je i příměstská železniční doprava kolem Prahy.

Podle Správy železniční dopravní cesty přetrvávají během dnešního poledne největší potíže na Olomoucku a v okolí hlavního města. Situace na Ostravsku se začala pozvolna zlepšovat. Kolaps v dopravě představuje podle mluvčího správy železnic Jakuba Ptačinského nejhorší stav za posledních 30 let.

Zatímco na jiné meteorologické jevy je možné se dopředu připravit a následně jejich následky odstranit, u ledovky je obojí výrazně komplikovanější. Přesto je v terénu na tisíc elektrikářů a trolejářů, kteří se snaží troleje na poškozených tratích zbavit námrazy.

Na železničních tratích stojí ještě desítka vlaků, které v pondělí zastavila námraza na trolejích. Ve vagonech strávily noc stovky lidí. Většina vlaků uvízla na střední Moravě a je mezi nimi i souprava Pendolino. České dráhy se snaží vlaky pomocí dieselových lokomotiv odtáhnout do stanic.

Už v pondělí na tratích i ve stanicích zůstaly stát desítky vlaků s několika tisíci cestujícími, protože elektrické lokomotivy vyřadila z provozu námraza na trolejích. Přednost při odtahování do stanic měly podle Českých drah soupravy, které nebyly vytápěné. Na tratích tak nyní stojí dálkové spoje, které jsou vytápěné a cestující mají k dispozici základní občerstvení.

Zastavily se i tramvaje

Problémy má kolejová doprava i ve městech, v Praze a v Brně se zastavila většina tramvajových linek. V hlavním městě se provoz tramvají zatím nepodařilo obnovit. V úsecích, kde není metro, místo nich jezdí zhruba stovka autobusů. Lidé by měli využít k dopravě i pravidelné autobusové linky.

V Brně kvůli namrzlým trolejím stojí téměř všechny trolejbusy, jejichž linky nahradily autobusy. Z 12 tramvajových linek jsou dvě mimo provoz. Na zbývajících trvají potíže, protože ne vždy jsou tramvaje schopny projet celou trasu.