Leo Express přepravil v pololetí o desetinu víc cestujících, dařilo se i doplňkovým službám

Leo Express se dnes poprvé oficiálně představil veřejnosti. Na zkušebním okruhu u Velimi zbrusu novou soupravu Stadler Flirt pokřtil majitel společnosti Leoš Novotný.

Leo Express se dnes poprvé oficiálně představil veřejnosti. Na zkušebním okruhu u Velimi zbrusu novou soupravu Stadler Flirt pokřtil majitel společnosti Leoš Novotný. Zdroj: e15 - Anna Vackova

Leo Express se dnes poprvé oficiálně představil veřejnosti. Na zkušebním okruhu u Velimi zbrusu novou soupravu Stadler Flirt pokřtil majitel společnosti Leoš Novotný.
Leo Express (foto: Jan Šindelář)
doprava, železnice, Leo Express
4
Fotogalerie

laky a autobusy Leo Expressu cestovalo v pololetí o zhruba deset procent více cestujících. Celkem tak služby společnosti využilo zhruba 693 tisíc cestujících. Nárůstu společnost dosáhla i přes to, že jí od nehody v Přerově ze začátku června chyběla pátá souprava vlaku. 

Pozitivnější zprávou pro firmu patřící podnikateli Leoši Novotnému je rozjezd nových služeb, které společnost zahájila ve druhém čtvrtletí letošního roku. Například v rámci služby SmileCar, která spočívá v půjčování osobních aut, zaznamenala za čtyři měsíce provozu tři tisíce denních výpůjček. Službu odvozu na letiště, kterou společnost spustila 17. července, využilo za měsíc na tři tisíce lidí.

Leo Express zahájil činnost v roce 2013 jako železniční přepravce. Vedle osobních vlaků provozuje i autobusové linky. Loni svezl svými vlaky a autobusy 1,4 milionu cestujících. Společnost v roce 2016 vykázala ztrátu zhruba 110 milionů korun, meziročně jde o propad o deset milionů korun. Nejnovějším přírůstkem v portfoliu společnosti je provoz jednoho páru vlaků denně mezi Berlínem a Stuttgartem, poté co společnost ve spolupráci s německým Flixbusem obnovila spoj zkrachovalé společnosti Locomore.

Například České dráhy v letošním prvním pololetí zvýšily meziročně zisk o 127 milionů korun na 537 milionů korun. Dopravci proti loňskému pololetí přibylo cestujících o 1,3 milionu na 86,9 milionu. Nárůst cestujících společnost evidovala zejména v dálkové a příměstské dopravě.