Leo Express vyráží z Prahy do Ostravy, zatím jen na testy

Vlak Leo Express

Vlak Leo Express Zdroj: Leo Express

Vlaky Leo Expressu smí vyrazit na české železnice. Drážní úřad firmě udělil povolení ke zkušebnímu provozu. Švýcarské vlaky českého dopravce ta už nyní vyrazí na trasu z Prahy do Ostravy, zatím ale bez cestujících.

Stále tak platí, že „ostrý“ provoz Leo Express zahájí 9. prosince, denně chce nabídnout 16 spojů. Firma nyní nabírá členy posádek. S povolením testovacího provozu také končí zkoušky na okruzích Výzkumného ústavu železničního, kterými musely vlaky projít.

Leo Express cestujícím nabídne neobvyklou novinku – možnost sledovat pomocí monitorů v kabině cestu z pohledu strojvůdce. Sami strojvůdci se ale obávají, že tento zábavní systém bude k vlakům Leo Expressu přitahovat sebevrahy.

Podle nedávného průzkumu agentury Eurobarometer se Češi na konkurenci na železnici těší. Devět z deseti dotazovaných ji vítá. Na trať mezi Prahou a Ostravou už kromě Českých drah vyrazil i Regio Jet Radima Jančury, Leo Express tak bude až tětí příchozím. Cestující si od rostoucí konkurence podle průzkumu slibují, že se zvedne kvalita cestování.