Letenky do USA budou za 10 eur, slibuje Ryanair

Irské nízkonákladové aerolinky Ryanair poodhalily své plány ohledně chystaných letů do Spojených států. Cestující chtějí nalákat na ceny začínající na 10 eur za jednu cestu, vstup na americký trh ale zatím komplikuje nedostatek vhodných letadel.

Ryainar má prý připravený obchodní model pro zahájení transatlantických letů, bude ale trvat až pět let, než se mu podaří nakoupit vhodné letouny. Výrobci jako Boeing či Airbus mají totiž přeplněné zakázkové knihy, což znamená několikaleté čekací lhůty.

Jak prohlásil šéf irského dopravce Michael O'Leary na konferenci Irské hotelové federace, ceny na letech z Evropy do Bostonu či New Yorku by měly začínat na deseti eurech. Letenka opačným směrem přitom bude ještě levnější, aerolinky ji hodlají nabízet za deset dolarů.

Zákazníci si ovšem budou muset připlácet za všechny služby navíc, jako je přeprava zavazadla či občerstvení během letu. Také počet sedadel za nízkou cenu bude omezený. „Dokážeme vydělávat i na tarifu 99 centů po Evropě. Každé sedadlo samozřejmě nebude stát deset eur, budeme mít také vysoký počet sedadel v obchodní či prémiové třídě,“ dodal O'Leary.

Provoz chce Ryanair zahájit šest měsíců poté, co získá potřebná letadla. V plánu je 12 až 14 amerických destinací obsluhovaných z obdobného počtu evropských letišť. Domovská základna v Dublinu se ale linky do USA nedočká. Podle O'Learyho totiž hrozí, že irský národní dopravce Aer Lingus by na svých zámořských letech nasadil dumpingové ceny.

Bláznivý Ir Michael O’Leary dobyl Evropu. Teď se chystá na Ameriku