Letiště Praha přechází na letní letový řád. Nabízí rekordní počet dálkových linek

Airbus A380 společnosti Emirates

Airbus A380 společnosti Emirates Zdroj: Flickr

Václav Řehoř
Václav Řehoř
Václav Řehoř
A380
Letadlo Emirates 1. ledna 2018 s podobiznou zakladatele Emirátů přistálo v Praze.
10
Fotogalerie

Do 162 destinací v 54 zemích světa se od neděle létá z Letiště Václava Havla. To představuje meziroční navýšení nabídky o 14 nových destinací. Letiště přechází na letní letový řád, který počínaje posledním březnovým dnem nabídne mimo jiné nejvíce přímých dálkových spojení v novodobé historii: šestnáct.

V rámci letního letového řádu zahájí na Letišti Václava Havla Praha provoz celkem čtyři noví dopravci, z toho hned dva na dálkových linkách. Celkem se bude v rámci letního letového řádu létat do 14 nových destinací. Vedle pravidelné linky do New Yorku na letiště Newark a do Astany půjde také o Casablanku, Florencii či Billund. Vůbec poprvé se do letového řádu dostaly některé typické dovolenkové destinace – italská Pescara a chorvatský Zadar. Obě bude provozovat společnost Ryanair.

Některé další přímé lety sice dopravci vypravovali již v zimní letové sezóně, ale v rámci léta se začnou z Prahy létat vůbec poprvé. Jedná se například o linky do Ammánu, Marrákeše, Šardžá, Paříže/Beauvais či Moskvy/Žukovskij.

„Jde o potvrzení, že se nám dlouhodobě daří motivovat stále větší množství leteckých společnosti k otevírání nových linek z Prahy, což v konečném důsledku znamená širší nabídku leteckých spojení pro cestující,“ komentuje aktuální letový řád šéf letiště Václav Řehoř pro E15.

„Když s námi jednají zahraniční firmy, chtějí znát propojenost letiště pro případ, že by sem přemístily více manažerů. Když to udělají, začne se více létat byznysovou třídou. A ta dělá profitabilitu letadla. Tuhle strategii můžeme uplatňovat,“ dodává Řehoř.

Interview s Václavem Řehořem čtěte v pondělí na webu E15.cz v sekci E15 Premium

E15

Nejvíce linek z Prahy bude během letošní letní sezony směřovat do Itálie (17 destinací), následované Velkou Británii (16 destinací) a Španělskem a Řeckem (obě 12 destinací). Destinacím s nejvyšším počtem spojení vévodí Londýn (až 93 letů týdně), Moskva (až 63 letů týdně), Paříž (až 58 letů týdně), Amsterdam (až 54 letů týdně) a Varšava (až 52 letů týdně).

Letiště Praha loni odbavilo rekordních 16,8 milionů cestujících, letos počítá se zhruba čtyřprocentním růstem. Letiště počítá v příštích letech s masivními investicemi do výstavby nové ranveje a do rozšíření Terminálu 2. Nyní čeká na schválení investičního plánu ministerstvem financí, jediným akcionářem. Realizace investic má za cíl výrazně zvýšit stávající kapacitu odbavených cestujících, která je téměř naplněna. E15