Letiště v Düsseldorfu kvůli stávce zrušilo 172 letů

Letiště Düsseldorf

Letiště Düsseldorf Zdroj: E15 Stepan Bruner

Letiště v německém Düsseldorfu dnes zrušilo 172 letů kvůli stávce bezpečnostních pracovníků za zvýšení mezd. Do stávky se podle odborů zapojilo zhruba 250 lidí.

Protesty bezpečnostních pracovníků komplikují provoz na německých letištích již několik týdnů. Odboráři požadují zvýšení mezd o zhruba 30 procent, zatímco zaměstnavatelé nabízejí pouze devítiprocentní nárůst. „Dokud nebude na stole ležet nová nabídka, nemáme jinou možnost než vyvíjet maximální tlak,“ uvedla vedoucí vyjednavačů za odborový svaz Verdi Andrea Becker.

Lety směřující do Česka mezi zrušenými nebyly. Podle mluvčí Letiště Václava Havla Praha Evy Krejčí dnes z Düsseldorfu přiletěly všechny plánované spoje. Lety do Česka byly ale zpožděné kvůli zpomalenému odbavování, které je součástí protestů.

Stávkuje se i na dalších německých letištích. Například v pátek mezinárodní letiště Bonn/Kolín nad Rýnem zrušilo 59 spojů z více než dvou set, které se měly uskutečnit. Důvodem byla stávka zaměstnanců ostrahy kvůli lepším platovým podmínkám.