Letušky a stevardi ČSA nepodpoří protest pilotů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Stanislav Peska

Protestní koalice pilotů a dalších členů posádek letadel Českých aerolinií se rozpadla. Letušky a stevardi navzdory původním prohlášením piloty při pondělním protestu nepodpoří. Informaci deníku E15 potvrdil předseda Odborové organizace posádek letadel Josef Maurer. „Nechceme se k protestu připojit, v tuto chvíli k tomu nevidíme žádný důvod,“ řekl.

Letušky i jejich mužské kolegy zřejmě od protestu odradil na středečním shromáždění zaměstnanců prezident ČSA Miroslav Dvořák a šéf dozorčí rady firmy Michal Mejstřík. „Pan prezident přislíbil při všech krocích vedení dodržování zákoníku práce i kolektivní smlouvy, zatím vždy slovo dodržel. Komunikace se rozběhla,“ doplnil bez bližších podrobností Maurer, který zaměstnance zastupuje i v dozorčí radě.

Naopak prezident odborové centrály pilotů CZALPA Filip Gaspar zahájení protestní akce o pondělní půlnoci potvrdil. Pilotům vadí chystané propouštění necelé padesátky letců. Pro začátek chtějí takzvaným systémem go slow zpožďovat letadla, v dalších fázích nevyloučili ani stávku. Vedení ČSA chce bránit zpožděním tak, že dá pilotům o 15 minut delší čas na přípravu.