Levná ropa zvýší aerolinkám letošní zisk na 20 miliard dolarů

České aerolinii loni expandovaly na dálkových linkách, zmírnit jejich ztrátu to ale nepomohlo

České aerolinii loni expandovaly na dálkových linkách, zmírnit jejich ztrátu to ale nepomohlo Zdroj: CSA

Klesající ceny pohonných hmot a lepší hospodářský růst umožní leteckým společnostem vytvořit v letošním roce souhrnný čistý zisk 19,9 miliardy dolarů (443,6 miliardy korun). Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA) o necelé dvě miliardy dolarů zvýšilo svůj původní odhad. Mezi členy sdružení patří i České aerolinie.

Úhrnný čistý zisk aerolinek bude růst i příští rok, kdy dosáhne 25 miliard dolarů, uvedla IATA. Aerolinkám budou pomáhat nižší ceny ropy. Za pohonné hmoty příští rok souhrnně vydají 192 miliard dolarů, tedy méně než 204 miliard dolarů, které očekávají v tomto roce.

„Vyhlídky v odvětví se zlepšují. Světová ekonomika nadále oživuje a příští rok by kvůli poklesu cen ropy měl tento vzestup posílit,“ uvedl v prohlášení generální ředitel IATA Tony Tyler.

IATA sdružuje zhruba 240 leteckých společností, které se na celosvětové letecké přepravě podílejí přibližně 84 procenty.

Ropa na světových trzích zlevňuje od června. Cena severomořské ropy Brent od té doby klesla o zhruba 40 procent. V úterý se dostala až na 65,29 dolaru za barel, tedy nejníže za pět let.

Vývoj ceny ropy Brent