Linku do Prahy otevřeme na začátku příštího roku, slibují vietnamské Bamboo Airways

První Dreamliner by Bamboo Airways měly převzít ještě během října

První Dreamliner by Bamboo Airways měly převzít ještě během října Zdroj: Bamboo Airways

Vizualizace Dreamlineru v barvách Bamboo Airways
Vizualizace Dreamlineru v barvách Bamboo Airways
Šéf Bamboo Airways a jeden z nejbohatších Vietnamsců Trinh Van Quyet
Stávající flotilu Bamboo Airways tvoří pronajaté letouny
Stávající flotilu Bamboo Airways tvoří pronajaté letouny
14
Fotogalerie

Vietnamské aerolinky Bamboo Airways finišují s přípravami spuštění přímé linky mezi Hanojí a Prahou. Společnost oznámila, že do Česka začne létat během prvního čtvrtletí příštího roku. Letiště Praha potvrdilo, že jednání o nové lince probíhají, nebyla ale podle něj ještě dokončena.

Bamboo Airways plánují do Prahy létat třikrát týdně, nasadí letouny Boeing 787-9 Dreamliner. Společnost si na začátku letošního roku objednala deset letounů tohoto typu, první by měla dostat během října.

Podle letiště Praha ale ještě ze strany Bamboo Airways nepadlo definitivní rozhodnutí, jednání o přímé lince stále probíhají. „Podle informací od dopravce je otevření linky mezi Hanojí a Prahou v plánu na příští rok. Termín zahájení však závisí na získání všech potřebných provozních povolení a dostupné kapacitě letadel,“ uvedla mluvčí letiště Kateřina Pavlíková. „Předmětem plánování nové linky jsou také možnosti dostupných slotů na Letišti Praha, a to především s ohledem na plné vytížení pražského letiště v období provozních špiček,“ dodala.

Vietnamské aerolinky označují Česko za jeden ze svých klíčových trhů, za významné považují i další evropské destinace. V letech 2021 až 2025 chtějí Bamboo Airways zavést přímé linky do všech důležitých evropských politických a kulturních center.

Bamboo Airways v současnosti provozují 26 vnitrostátních linek a mezinárodní spoje do Číny, Japonska a Jižní Koreje. V nejbližší době chtějí expandovat na Tchaj-wan či do jihovýchodní Asie.

Vlastníkem Bamboo Airways je FLC Group, jedna z největších vietnamských společností. Firma podniká v realitách, stavebnictví, vlastní také několik hotelových komplexů. Její většinový majitel Trinh Van Quyet se předloni stal teprve druhým vietnamským dolarovým miliardářem. Ve stejném roce byly založeny Bamboo Airways.