Nové vietnamské aerolinky Bamboo Airways připravují linku do Prahy

Stávající flotilu Bamboo Airways tvoří pronajaté letouny

Stávající flotilu Bamboo Airways tvoří pronajaté letouny Zdroj: Bamboo Airways

Vizualizace Dreamlineru v barvách Bamboo Airways
Vizualizace Dreamlineru v barvách Bamboo Airways
Stávající flotilu Bamboo Airways tvoří pronajaté letouny
Stávající flotilu Bamboo Airways tvoří pronajaté letouny
Stávající flotilu Bamboo Airways tvoří pronajaté letouny
9
Fotogalerie

Česko pravděpodobně brzy získá přímé letecké spojení s Vietnamem. O otevření nové linky usilují vietnamské aerolinky Bamboo Airways. O přímém spojení mezi Vietnamem a Českem se mluví už několik let, dosud se ale v této souvislosti zmiňovalo jméno státní společnosti Vietnam Airlines.

Probíhající jednání potvrdil vietnamský zástupce v Radě vlády pro národnostní menšiny Pham Huu Uyen. „Obě strany mají na spuštění linky velký zájem, chtějí ji otevřít co nejdříve,“ řekl pro E15. První setkání s představiteli letecké společnosti proběhlo v březnu, uvedl bez dalších podrobností také generální ředitel Letiště Praha Václav Řehoř.

Z dostupných informací není zřejmé, zda by spoj Bamboo Airways létal z Ho Či Minova Města nebo z Hanoje. Podle zpráv oborového zpravodajského serveru CAPA ale Bamboo usilují o výstavbu třetího terminálu a nového cateringového centra pro zásobování letadel na letišti ve vietnamské metropoli, pravděpodobnější je tedy první varianta.

Společnost, která zahájila provoz teprve letos v lednu, má velké ambice. Aerolinky v současnosti provozují sedm pronajatých letadel. V březnu ale Bamboo objednaly padesát Airbusů A321neo a již o měsíc dříve podepsaly smlouvu na dodání deseti dálkových letounů Boeing 787-9 Dreamliner.

Právy ty by mohly obsluhovat i linku do Prahy. „Naším dlouhodobým cílem je spojit Vietnam s klíčovými trhy v Asii, Evropě a Severní Americe a Dreamlinery nám otevření těchto dálkových linek umožní,“ prohlásil při té přežitosti Trinh Van Quyet, předseda představenstva společnosti FLC Group, která je vlastníkem Bamboo Airways.

FLC Group je jednou z největších vietnamských společností. Firma podniká v realitách, stavebnictví, vlastní také několik hotelových komplexů. Její většinový majitel Trinh Van Quyet se předloni stal teprve druhým vietnamským dolarovým miliardářem. Ve stejném roce byly založeny Bamboo Airways.