Lodní doprava je atraktivnější, poptávka po šesti letech převýšila nabídku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Archiv Blesku, Reuters, EPA

Poptávka po lodní nákladní přepravě ve čtvrtém čtvrtletí poprvé od konce roku 2010 převýšila nabídku. V rozhovoru s finanční televizí CNBC to řekl šéf dánské společnosti A.P. Moller-Maersk Sören Skou. Firma, která je největším námořním přepravcem na světě, v letošním roce očekává růst očištěného zisku a růst kontejnerové přepravy nákladů o dvě až čtyři procenta.

"Domnívám se, že základy nabídky a poptávky vypadají rozumně, nyní i ve výhledu na nejméně první tři čtvrtletí letošního roku," uvedl Skou.

Firma za čtvrté čtvrtletí vykázala kvůli vysokým odpisům čistou provozní ztrátu po zdanění 2,7 miliardy dolarů (68,5 miliardy korun), zatímco analytici čekali zisk. Ten v anketě agentury Reuters v průměru odhadli na 324 milionů dolarů. Tržby činily 8,89 miliardy dolarů a byly rovněž slabší než odhady, které činily 9,54 miliardy dolarů.

Akcie firmy tak v reakci na horší výsledky hospodaření ztrácely více než čtyři procenta. Management zároveň navrhne snížil výplatu dividendy na polovinu, respektive 150 dánských korun na akcii.

Maersk je jednou z obětí slabého globální růstu a obchodu z posledních let. Za loňský rok hrubý provozní zisk firmy činil 1,5 miliardy dolarů (38,1 miliardy korun) a zaostal za odhady analytiků, kteří čekali zisk 2,01 miliardy dolarů. Příjmy činily 8,89 miliardy dolarů a rovněž zaostal za odhady. Podle analytiků měly činit 9,54 miliardy dolarů.