Londýn dá jako první na světě přechodům pro chodce inteligenci

Londýn

Londýn Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Britské hlavní město začne testovat chytré přechody pro chodce. V průběhu léta se na křižovatkách poblíž stanic metra Balham a Tooting Bec nainstalují senzory a kamery, které vysledují, kolik lidí se právě u přechodu nachází. Bude-li jich hodně, zelená se rozsvítí dříve a na delší dobu. Při minimálním počtu lidí zase červená autům naskočí, jen když to bude nutné.

Inteligentní přechody by se tedy měly chovat přesně naopak, než jak se občas může zdát chodců v Česku, dá se říci s trochou ironie. Podle londýnského starosty Borise Johnsona, je jeho město prvním na světě, které takovou technologii zavede.

„Podobné inovace jsou klíčové pro efektivní provoz Londýna a pro větší bezpečnost na ulicích pro kohokoli,“ uvedl Johnson v prohlášení médiím.

Senzory a kamerový systém jsou součástí optimalizační technologii přezdívané SCOOT. Měly by doplňovat senzory umístěné v silnicích, které podobně upravují cyklus semaforů pro vozidla. Těch jsou v Londýně 3000 a v roce 2018 by měly přibýt na dalších 1500 křižovatkách.

Londýnský dopravní podnik zároveň pracuje na funkci, která by umožnila rozpoznat, jestli už přechodem prošel člověk, který si zelenou zavolal přes tlačítko na semaforu, nebo jestli zamířil jinam, aby „zelený panáček“ nevyskakoval zbytečně.

Londýn se chystá na příliv peněz z Východu