Londýnské letiště Heathrow se po čtvrtstoletí dohadů dočká třetí dráhy

Letiště Heathrow

Letiště Heathrow Zdroj: reuters

Vizualizace třetí dráhy na letišti Heathrow
letiště Heathrow v Londýně
Letiště Heathrow
Letiště Heathrow
Teminál 2 letiště Heathrow
16
Fotogalerie

Britská vláda schválila výstavbu nové vzletové a přistávací dráhy na londýnském mezinárodním letišti Heathrow. Projekt v hodnotě 22 miliard dolarů ukončuje podle agentury Reuters 25 let váhání. Budování nové dráhy má mnoho odpůrců, podle kterých zvýší znečišťování ovzduší a hluk, také nejspíš povede k bourání domů na západním předměstí metropole.

"Krok, který dnes vláda přijala, je skutečně významný. Jsem hrdý na to, že po letech diskusí a odkladů tato vláda přijímá rozhodující akci, aby si Spojené království udrželo místo na světovém leteckém trhu," prohlásil britský ministr dopravy Chris Grayling. Rozšíření Heathrow podle něj prospěje britskému obchodu, podnikání a turistice. Vytvoří také nová pracovní místa.

Vedle sporů s odpůrci rozšiřování jakéhokoli z londýnských letišť řešily vlády v posledních mnoha letech i soupeření mezi Heathrow a menším londýnským letištěm Gatwick, které zamýšlenou novou dráhu chtělo pro sebe.

Projekt ještě musí schválit parlament. Očekává se podle britských médií, že se tak stane asi za rok. Nová ranvej by se mohla podle agentury Reuters otevřít nejdříve v roce 2025.

Politici se vesměs shodují na tom, že jihovýchodní Anglie potřebuje novou ranvej, aby zůstala ekonomicky konkurenceschopná a dokázala zvládnout nárůst počtu letů. Budování další dráhy na Heathrow, v blízkosti hustě zalidněné západní části metropole, je ale politicky výbušný problém. Již v minulosti obavy z negativních dopadů zvýšené kapacity dopravy vedly k řadě protestů proti výstavbě a k politickým sporům, což v roce 2010 vyústilo ve zrušení původního projektu rozšíření Heathrow.