Londýnské metro začíná s nepřetržitým víkendovým provozem

Londýnské metro

Londýnské metro Zdroj: tompagenet via Wikimedia Commons (CC BY SA 2.0)

Obyvatelé a návštěvníci Londýna mohou ode dneška v britské metropoli využívat víkendový noční provoz metra. Nepřetržitý provoz od pátku do neděle se týká linek Victoria a Central, soupravy pojedou většinou v desetiminutových intervalech. Město si od projektu Night Tube slibuje, že do roku 2030 mu přinese do rozpočtu 6,4 miliardy liber (200 miliard korun) a vytvoří zhruba 500 tisíc pracovních míst.

Radnice oznámila plán v listopadu 2013. Dopravní podnik tehdy uvedl, že počet cestujících v metru se o víkendech od roku 2000 zvýšil o 70 procent a že lidé mají o noční spoje zájem.

Rozšíření provozu mělo začít v září 2015, ale zpozdilo se v důsledku složitého vyjednávání mezi městem a odbory o finančních a pracovních podmínkách zaměstnanců, který mají nepřetržitý provoz zajišťovat.

„Cítím opravdu vzrušení. Hodně lidí potřebuje jezdit pozdě v noci do práce či z práce domů, například lékaři, zdravotní sestry, vrátní, hlídači. Také to bude ohromná pomoc a oživení noční ekonomiky. Myslím tím divadla, hudební představení, restaurace. Mám opravdu radost a jsem hrdý, že tady konečně máme Night Tube,“ prohlásil londýnský starosta Sadiq Khan.

On sám přitom hodlá cestovat z Brixtonu první noční soupravou na lince Victoria. Radnice uvedla, že na bezpečnost cestujících v noci bude v podzemce dohlížet zhruba 100 policistů.